Тимошенко у Сарнах вислухала проблеми педагогів та медиків, бо не вірить звітам про «все добре»

706 0

Ми у соцмережах:

Тимошенко у Сарнах вислухала проблеми педагогів та медиків, бо не вірить звітам про «все добре»

Лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко із робочим візитом побувала у Сарнах. Політик зазначила, що намагається більше спілкуватися з людьми на місцях, щоб побачити реальну ситуацію в країні. Адже не довіряє словам державних чиновників, які складають красиві звіти і запевняють, що все добре. Супроводжував очільницю «біло-сердечних» місцевий народний депутат Сергій Євтушок.

Першою локацією, куди приїхала делегація парламентарів, став Сарненський професійний аграрний ліцей. Їх зустрічав директор навчального закладу Микола Морозюк. А учні вручили Юлії Тимошенко хліб, зерно для якого було вирощено у навчальному господарстві, а спечений він в їдальні ліцею. Приїзд політика всеукраїнського рівня викликав чималий ажіотаж серед студентів, які просилися зробити із нею фото. Після фотографування Юлія Тимошенко та Сергій Євтушок поклали квіти до меморіальної дошки пам’яті випускника навчального закладу Олексія Кондратюка, який героїчно загинув під Маріуполем Донецької області, коли боронив Україну від російських окупантів.

Одразу після офіційної частини директор ліцею Микола Морозюк звернувся з проханням, яке охарактеризував як крик душі:

Кілька років тому всі ПТУ скинули на утримання місцевим бюджетам, майже залишивши нас без державної підтримки. Наразі ми терпимо кризу через те, що розмір фінансування зовсім не той, що був. Хочу сказати, що немає жодної держави у світі, яка не фінансує свою освіту. В усіх країнах освіту фінансують з державного бюджету. Адже професійно-технічна освіта — це економіка будь-якої країни.

Лишень послухайте таке: розмір заробітної плати майстрів виробничого навчання складає всього-на-всього 6 тисяч гривень. Тобто доросла людина із вирахуваннями отримує на руки 4 500 гривень. Колись у мене була черга бажаючих на посаду майстра, а зараз пустка. І це не тільки у нас, а всюди по Україні. Через таку мізерну зарплатню за кордон їдуть працювати кращі з кращих, а замінити тих, хто їде, нікому. Хороший майстер — це не гриб, який може вирости за добу.

Народну депутатку Юлію Тимошенко обурило те, що вона почула у ліцеї. Адже склалася ситуація, коли держава фінансує освіту за залишковим принципом:

Освіта в усіх сильних країнах фінансується тільки з державного бюджету, а в конституції Німеччини вказано, що середня освіта — це винятково державна компетенція. Сарненський професійний аграрний ліцеї — прекрасний заклад. У кращі часи тут навчалося близько 2 тисяч учнів. Однак ці діти не знають, що сьогодні їхні викладачі отримують меншу заробітну плату, ніж прибиральниця Офісу президента. Педагоги, які виховують майбутнє України, працюють за копійки та не знають, як прогодувати свої родини.

Такого не має бути, бо це сором для держави. Наприклад, чиновники державних корпорацій мають мільйони гривень у місяць заробітної плати. Хоч вони у цих корпораціях нічого, окрім корупції, не роблять. Так само добре оплачується робота народних депутатів України. Але не працівників професійно-технічної освіти, яка тримається винятково на ентузіазмі педагогів, які пропрацювали 20-30 років.

Під час зустрічі в аграрному ліцеї до народних депутатів прийшли директори шкіл, що діють на території Сарненської ОТГ. Вони поскаржилися на те, що не в змозі виплатити заробітну плату вчителям. Адже формула розрахунку державної субвенції призвела до того, що школам бракує 36 мільйонів гривень.

Ця інформація обурила народного депутата Сергія Євтушка, адже заробітна плата вчителів є захищеними видатками бюджету:

Коли була створена Сарненська ОТГ, то виявилось, що освітня субвенція надходить на 36 мільйонів гривень меншою, ніж потрібно. У мене є велике питання: хто придумав формулу її нарахування? Знаю, що в ОТГ є школи, де діти навчаються у три зміни. Хоч у Сарненській ОТГ хороша демографічна ситуація, проте держава не може достатньо профінансувати освіту. Такими діями влада штовхає місцевих керівників до звільнення вчителів, що неприпустимо. Іншими словами, так у Києві придумали чужими руками провести оптимізації. Однак якщо закрити малі школи, то села уже не буде. Тому нам потрібно не закривати школи, а навпаки, добудовувати. Наприклад, цього потребують школи у селах Цепцевичі та Чабель.

Для того, щоб вчителі не залишилися без роботи, народні депутати пропонують переглянути формулу нарахування державних субвенцій. Адже сума освітньої субвенції не може рахуватися однаково для кожної ОТГ.

Після цього Юлія Тимошенко та Сергій Євтушок вирушили до Сарненської районної лікарні, яка є опорною у боротьбі з коронавірусом. Одразу біля корпусу лікарні, де лікуються хворі на COVID-19, депутати побачили те, що їх обурило. Адже біля невеликої комірчини стоять десятки залізних балонів з медичним киснем, які тягає і підключає до системи тендітна медсестра.

Головний лікар Сарненської районної лікарні Василь Іванюк розповідає, що одного такого балона вистачає для відділення реанімації на 40 хвилин. Тому вони щодоби їздять 5-6 разів по медичний кисень.

Юлія Тимошенко охарактеризувала таку подачу медичного кисню як «середньовічну». Оскільки за півтора року боротьби з коронавірусом держава не змогла забезпечити опорну лікарню кисневою станцією, то це робитиме команда «Батьківщини».

Народний депутат Сергій Євтушок зазначив, що одразу по приїзді у Київ звернеться до міністра, щоб він вирішив цю проблему:

Лікарня у Сарнах першою на Рівненщині почала приймати коронавірусних хворих. На жаль, ми бачимо, коли під президентську програму «Велике будівництво» з коронавірусного фонду виділяють гроші на дороги, проте три мільйони гривень на встановлення кисневої станції у Сарнах там не знайшлося. Я на власні очі бачив, як взимку медсестра була змушена лити з чайника теплу воду, щоб балон із киснем не замерз. Вважаю, що таке знущання з медиків негайно потрібно припинити. Очевидно, що за тиждень своїми силами ми цю станцію не встановимо. Якщо у Києві нас не почують, то ми спільно із міською, районною та обласною радами зможемо забезпечити киснем районну лікарню в Сарнах. Найближчим часом ця проблема буде піднята на усіх рівнях.

Юлія Тимошенко переконана, що докорінно вирішити ситуацію зможе введення страхової медицини. Тому вимагатиме від президента і його команди прийняти необхідні рішення:

— Ті лікарі, що борються з COVID-19, отримують надбавку до заробітної плати. Однак медичним нянечкам та медсестрам, які допомагають іншим хворим, виплачують невисокі заробітні плати у 5-6 тисяч гривень. Тим не менш, менеджери державних корпорацій ставлять собі мільйонні заробітні плати в місяць. У мене вже давно закрадається думка, що українську освіту та охорону здоров’я свідомо знищують. Реформа Супрун-Порошенка не є реформою. Це свідомий експеримент над українською нацією, яким керують з-за кордону. Ця реформа не дозволить пересічній людині без грошей отримати медичну допомогу.

Люди не знають, але уже до Верховної Ради внесено закон про спільне фінансування медицини, де з бюджету виділятимуть обмаль грошей, а більшу частину забиратимуть з людини. Навіть у таких заможних країнах, як США або Франція, громадяни не можуть дозволити собі фінансувати медицину із власної кишені.

Після робочої поїздки Юлія Тимошенко, як і обіцяла, розповіла про всі ці кричущі факти на погоджувальній нараді Верховної Ради України та вимагає від президента і Кабміну якнайшвидше виправити ці помилки.

Більше того, партія «Батьківщина» ініціюватиме проведення Всеукраїнського референдуму з п’яти питань важливих для України. Перше: чи підтримують українці продаж сільськогосподарської землі. Друге: чи підтримують люди продаж газу власного видобутку за-українською ціною. Третє: чи підтримує населення продаж стратегічних підприємств. Четверте: чи підтримують українці легалізацію грального бізнесу, який працюватиме у кожному барі. П’яте питання, яке пропонують «біло-сердечні»: чи підтримують люди легалізацію медичного канабісу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також