То гірші чи все ж — серед кращих?

753 0

Ми у соцмережах:

Олександр Поліщук

Нещодавно на деяких веб-сайтах з'явилася аналітика, яка свідчить, що нібито Рівненська облдержадміністрація та її голова мають зовсім погані показники на фоні всеукраїнських рейтингів.

На прохання «РВ» ситуацію прокоментував Олександр Поліщук, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Рівненської ОДА:

— Чим ближче до місцевих виборів, тим більше ми бачитимемо «рейтингів» від організацій, про які чи не кожен читач може сказати: «перший раз про таких чую». Особливо викликають посмішку рейтинги на основі обіцянок голів ОДА. Чи можна їх вважати об’єктивними? Чи все-таки функція керівника області — не обіцяти, щоб комусь сподобатися, а займатися щоденною копіткою роботою для розвитку кожної галузі області? Звичайно, другий варіант. Цим і займається керівництво Рівненщини. Про всі досягнення, плани, результати регулярно повідомляємо журналістам, як місточку між владою і суспільством.

Опубліковані на деяких інтернет-ресурсах рейтинги мають некоректну методологію з нечіткими критеріями визначення «кращих» і «гірших». Якщо на перші місця в рейтингу поставили регіони, в яких у 2019 році ввели в експлуатацію 50 об'єктів, то Рівненщина мала би посісти ще вищі сходинки, адже у нас, завдяки грамотному перерозподілу коштів, здано 112 об’єктів.

Щоб не бути голослівним, також наведу приклади реальних досягнень Рівненської ОДА за підсумками 2019 року.

Обсяг промислового виробництва зріс на 5,8%. Ми треті серед регіонів України.

Входимо і в трійку лідерів з освоєння інфраструктурної субвенції — 99,8% та коштів Державного фонду реконструкції і розвитку — 95,7%.

Майже 1,5 млн тонн зібрали зернових культур — це найвищий показник урожаю в історії області та на 18% більше, ніж минулоріч!

Зросли надходження до бюджетів усіх рівнів:

— загальний фонд — 13,4 млрд грн (на 20.3% більше ніж у 2018 р.)

— до державного бюджету — 8 млрд грн (на 22,1% більше ніж минулоріч)

— доходи місцевих бюджетів — 5,4 млрд грн (на 17,7% більше минулорічного показника). Увійшли у вісімку регіонів по Україні.

Експорт товарів збільшився на 7,1%. Оборот роздрібної торгівлі на 12% більше ніж попереднього року.

Реальна заробітна плата зросла на 11,1% (по Україні — на 9,8%) і заборгованість виплат зарплат зменшилася у 6,1 раза. Тут ми в трійці лідерів по Україні.

На третьому місці серед регіонів ми і за показниками енергоефективності.

Інвестиційна діяльність:

— Компанія «Кроноспан» — 200 млн євро інвестицій (для порівняння — за роки незалежності в область інвестовано загалом 185 млн) і майже 2000 робочих місць.

— ТОВ «ЗахідАгроПром» — відкрили елеватор в м. Костопіль. Інвестовано 154 млн грн і створено 135 робочих місць.

— Польська компанія «ТерраПлант» — лідер з вирощування ягід та саджанців у Польщі. Підписано Меморандум про реалізацію аналогічного виробництва на Рівненщині.

Ініціативи, які уже вдалося реалізувати або розпочати:

— Рівне — один із 4-х центрів дислокації мобільних спецзагонів в Україні. Для цього ми отримали 10 нових КрАЗів.

— Провели Західноукраїнський форум «Розвиток та безпека місцевих доріг» за участю 400 учасників з усієї країни та делегацій з Туреччини, Словенії, Білорусі, Китаю, Литви, Італії, Німеччини.

— Будівництво північної об’їзної дороги Рівного. На першу чергу спрямують 746 мільйонів гривень з держбюджету.

— Впродовж вересня-грудня відкрито 4 нових ЦНАПи.

— Рівненщина — серед шести областей України, які стали пілотними у проєкті e-реєстру заготівлі деревини «Ліс у смартфоні».

— Створюємо північно-західний регіональний центр онкології на базі Рівненського обласного протипухлинного центру.

— Із 9 грудня 2019 року швидкісний потяг «Інтерсіті+» зупиняється в Дубно.

На постійному контролі і доручення президента України:

— Припинили роботу 145 нелегальних АЗС.

— Покращили мобільний та інтернет-зв’язок — збільшили мережу базових станцій на 48 одиниць. З жовтня до кінця 2019 року 4G з’явився в 74 населених пунктах області. На наступний рік оператори збільшили свої інвестиційні плани для Рівненщини втричі.

Чи було враховано ці показники при формуванні рейтингів голів ОДА? Звісно, що ні. Так чого тоді варті подібні «рейтинги»? Нехай кожен читач дасть відповідь сам. Я лиш відзначу, що із наближенням виборів ми побачимо ще багато цікавих «рейтингів». Головне — вміти відділити «зерно правди» від «полови брехні». А тим часом область розвивається і рухається вперед. Адже Рівненщина — це територія рівних можливостей!

Записала Ольга КОВАЛЬЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також