Торгівля з Росією: менше, ніж було, більше, ніж з іншими

1501 0

Ми у соцмережах:

Торгівля з Росією: менше, ніж було, більше, ніж з іншими

Блокування «обміну товарами» з непідконтрольними Києву територіями Донбасу знову привернуло увагу і до торгівлі з Росією — державою, яку українська влада на чолі з президентом Петром Порошенком називає агресором. Про обсяги торгівлі з цією країною час від часу згадують і під час обговорення ефективності західних санкцій проти Росії.

торгивля Попри те, що місце головного торговельного партнера України за останні два роки однозначно посідає ЄС, Росія залишається найбільшим торговельним партнером, якщо аналізувати дані про експорт-імпорт з окремими країнами, а не міждержавними блоками. За даними Держстату, у 2016 році на ЄС припало 37,1% українського експорту, а на Росію — 9,9%. У 2015 році частка Росії в експорті українських товарів становила 12,7%, а у 2014 — 18,2%. Водночас треба враховувати, що тоді як експорт до ЄС зріс на 3,7%, експорт до Росії за минулий рік скоротився ще на 25,6%. І все ж частка Росії в українській зовнішній торгівлі коливається довкола 10%, при цьому імпорт перевищує експорт. Чи не забагато як для країни, яку офіційний Київ називає агресором? Відповідаючи на це запитання ВВС Україна у січні минулого року, заступник міністра економіки і торговий представник України Наталія Микольська звернула увагу на такі міркування українського бізнесу: «Якщо ви запитаєте український бізнес, чому вони досі торгують із РФ, то вони скажуть, що торгують, бо там є попит на їхні товари. Заборонити їм співпрацю з РФ, коли в них там є покупці, партнери — це було б неправильно, на мою думку». Водночас, додає урядовець, хоча «торгівля із сусідами — природна для будь-яких економік», українські виробники також розуміють, що «ринок РФ — це ринок без правил. Сьогодні ти туди експортуєш, а завтра впродовж дня можуть ввести заборону, і ти вже не зможеш експортувати туди». Але незважаючи на запроваджені Росією численні обмеження і заборони, Україна й надалі має мільярдні торговельні зв'язки із північним сусідом. Торік Україна експортувала до Росії товарів на понад 3,5 млрд. доларів, а імпортувала — на понад 5 млрд. доларів. При цьому обсяги торгівлі з РФ, як і у попередні три роки, стрімко скорочувалися: за 2016 рік український експорт до Росії скоротився на понад чверть, а імпорт російських товарів до України — майже на третину.

Імпорт — паливо і добрива

Головною статтею імпорту з Росії залишаються енергоносії. Хоча вже понад рік Україна не купує газу в Росії, отримуючи його за реверсними поставками з Європи (хоча оглядачі кажуть, що у цьому газі левова частка — російська за походженням), інші енергоносії й надалі імпортують переважно саме з РФ. За даними Державної служби статистики, торік Україна імпортувала з Росії за статтею «палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки» на 1,867 млрд. доларів. З одного боку, це на 50% менше, ніж у 2015 році. З іншого — це становить понад третину загального імпорту з РФ. Тільки вугілля, за офіційною статистикою, було завезено на 906 млн. доларів. Втім, ще від 2014 року експерти зазначають, що частина вугілля, яке Україна завозить як російське, насправді може походити з непідконтрольних Києву територій Донбасу. Ще на понад півмільярда доларів Україна імпортувала російської нафти і нафтопродуктів. Десяту частину імпорту з Росії становлять добрива.

Експорт — метал і хімія

На першому місці серед того, що Україна продає до Росії, — чорні метали. Ця стаття експорту становить п'яту частину від усього українського експорту до Росії. На третьому місці — експорт продуктів неорганічної хімії — на понад півмільярда доларів. Є стаття, за якою товарообіг між Україною та Росією є порівнянним. Це «реактори ядерні, котли і машини». Вона посідає друге місце і в експорті з України, і в імпорті з Росії. В імпорті вона становить 11,4% (585,166 млн. дол.), а в українському експорті до Росії ця стаття — «реактори ядерні, котли і машини» — становить 17,9% (642,869 млн. дол.). Український уряд очікує, що у зв'язку з блокадою поставок антрациту з непідконтрольних територій частка АЕС у генерації електрики в Україні може зрости із 47% до понад 60%. При цьому приблизно три чверті ядерного палива, на якому працюють українські АЕС, також надходить із Росії. Втім, український уряд планує «суттєво знизити» залежність від російського ядерного палива за 2-3 роки, переводячи блоки АЕС на паливо виробництва Westinghouse.
«ВВС Україна».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також