Торгун знищить музей? (відео)

3139 0

Ми у соцмережах:

Торгун знищить музей? (відео)

Будівельний майданчик на Толстого у Рівному, до якого, стверджують, має відношення Юрій Торгун, колишній секретар міськради, уже привернув увагу працівників обласного краєзнавчого музею, розташованого поруч.

Торгун музей Олександр Булига, директор обласного краєзнавчого музею: — Це зона регульованої забудови біля пам'ятки національного значення, якою є музей. Будувати на ній можна, але тільки після обов'язкового погодження у столиці — при Міністерстві культури є окремий орган, який займається охороною культурної спадщини. Без цього документа будівельних робіт там проводити не можна! До того ж, будівлі музею невдовзі виповниться 177 років — уявіть, які наслідки для неї може мати зведення поруч багатоповерхівки! Пригадую, як пішов тріщинами драмтеатр, коли на Соборній копали котлован під підземний торговий центр. А ще переживаємо, що через будівельні роботи підніметься рівень ґрунтових вод і підтопить музей. Я вже не кажу, що це історична частина міста і як буде виглядати музей на тлі новобудови, значно вищої за нього. У середині 80-х вже була історія, коли на цій ділянці збиралися поставити гаражі для обкому партії, але тоді громада збунтувалася і відстояла землю. А гаражі потім звели на Вербовій… Тому у четвер збираємо у своїх стінах всіх небайдужих рівнян, щоб вони висловили своє ставлення до цього будівництва. Тарас Максименко, начальник міського управління культури і туризму: — Є активна група людей, які виступають за збереження історичного обличчя Рівного. Поки ми не з'ясували, чи є у забудовника дозвільні документи з Міністерства культури України. Чекаємо з Києва й відповідного роз'яснення щодо охоронної зони музею. Я знаю, що з дозвільними документами з ДАБІ та інших інстанцій у забудовників все нормально. Але ж будівельники — не археологи, вони можуть зруйнувати культурний пласт в центральній частині міста. Тому будемо вимагати на сесії міської ради накласти мораторій на це будівництво. фото Виктора Луца_Льва Толстого 10 (2)

Фото Віктора Луца
Ігор Мічуда, начальник управління ДАБІ у Рівненській області: — На тій ділянці будується ТзОВ "Українська промислово-інвестиційна група". 15 січня цього року вони подали нам декларацію про підготовчі роботи, а 4 лютого — декларацію про початок виконання будівельних робіт. Щодо сусідства з музеєм, то його охоронна зона проходить суто по паркану, а на цій ділянці була умовно-охоронна зона. Добре це знаю, бо мій батько багато років пропрацював у тому музеї. Чому люди не поцікавляться, чи з того часу статус землі не змінився? І чому до ДАБІ досі не надійшло жодного офіційного звернення, щоб ми провели перевірку? Поки звернулося тільки обласне управління культури, і то — вони просять лише надіслати їм копії декларацій забудовника, а от про перевірку об'єкта навіть не згадали. фото Виктора Луца_Льва Толстого 10
Паспорт об’єкта. Фото Віктора Луца
Роман Гресько, начальник управління Держгеокадастру у Рівненській області: — Я детально не вивчав це питання, тому не можу сказати про статус цієї землі. Але це міська рада своїм рішенням 2007-го передала ділянку в 40 соток в користування обласній прокуратурі під будівництво житла. Чому потім прокурори відмовилися від ділянки на користь товариства-забудовника, а самі натомість погодилися отримати готові службові квартири — це їхня справа. Я так розумію, що забудовник отримав погодження офіційних органів на будівництво, то у чому ж проблема? Сергій Федик, виконроб: — Стільки років ця земля стояла порожньою і нікого чомусь не цікавила, хоча на ній бомжі ночували і дохлі собаки валялися. А щойно ми розчистили територію від сміття, як уже з'явилися протестувальники. Я б сказав, що це типова ситуація, бо уже не з одним будівництвом у Рівному працював і завжди так було. Ми плануємо звести тут 12-поверхівку на 110 квартир. І цей проект за площею є значно меншим, ніж той, що хотіли звести раніше. Запевняю, що від майбутнього будинку до охоронної зони музею залишається не менше 3,5-4,5 метра. Після завершення будівництва подбаємо і про благоустрій.
Записала Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також