Три санаторії на Рівненщині – без грошей, а працівники – без зарплати

1968 0

Ми у соцмережах:

фото - Лілія Анпілогова

Без фінансування з Національної служби здоров'я Україні з 1 квітня залишилися три комунальних санаторії на Рівненщині: дитячий багатопрофільний санаторій "Козинський", протитуберкульозний санаторій “Новостав” та протитуберкульозний санаторій в Костополі. Колективи там – місяць без зарплатні, влада області розглядає варіант оптимізації чи реорганізації.

Заклади не підписали угоди з НСЗУ, бо там і не планували їх фінансувати. Про це повідомив під час брифінгу в ОДА начальник управління охорони здоров’я області Олег Вівсянник. Зазначимо, що два санаторії внесені у перелік місць для обсервації, щоправда, через масові відмови заробітчан від такої ізоляції попиту на це нема.

– Ми вирішуємо питання щодо реорганізації, об’єднання або здійснення інших методів щодо визначення фінансування та роботи з ними. На неодноразові звернення до НСЗУ отримано відповідь, що НСЗУ не планує утримувати санаторні заклади і рекомендує передати їх у підпорядкування, у нашому випадку – департаменту соцзахисту. Питання не є вичерпне і не до кінця вирішене, – заявив Олег Вівсянник.

Можливість фінансування санаторіїв вивчають в профільному управлінні разом з ОДА та депутатськими комісіями, повідомляє Ольга Татаренко з Суспільного.

Костопіль
У Костопільському протитуберкульозному санаторії місяць без зарплати 42 працівники. З 1 квітня ущільнились, 11 пенсіонерів “попросили”. Зараз у закладі 31 пацієнт, а в докарантинні часи працювали з перевантаженням, розповіла головна лікарка Алла Матвійчук і додала, що на харчування поки що йдуть зроблені раніше запаси.

– Кошти нам дали тільки на комунальні платежі. Загальна потреба на квітень склала 310 тисяч – це харчування, медикамент і зарплата. За квітень у мене було 6 відпусток без збереження, всі інші ходили як зазвичай на роботу, бо треба було обслуговувати хворих.

1 квітня ми звернулися до облради з клопотанням, щоб взяли нас на фінансування обласної ради. На наступну медичну комісію винесуть два питання: про фінансування нас з обласного бюджету, або приєднання до обласного фтизіопульмонологічного медичного центру. А далі нас буде чекати така ж доля як і більшість закладів — це буде скорочення. Реформа і НСЗУ не бачить надалі реабілітації хворих, які перехворіли на туберкульоз. Як і того, що хворі в підтримуючих фазах мають лікуватись санаторно, – коментує головлікарка.

Алла Матвійчук вважає, що Перспектива переходу в підпорядкування соцзахисту – це зміна медичної функції на соціальну.

– Якщо не буде альтернативи, то і на це будемо готові. Якщо його просто закрити, то краще передати у соціальну службу, – підсумувала Алла Матвійчук.

Козин
Дитячий санаторій "Козинський", як і протитуберкульозний “Новостав”, з квітня не фінансуються і є у переліку місць для обсервації. 54 працівники козинського санаторію – без зарплат, каже керівник, а половина з них – у планових відпустках, але без "відпускних".

– Готувались, що будуть такі проблеми, надіємось на краще. Можливо, підпорядкують соцзахисту. У нас так і є, 80 % – діти з малозабезпечених сімей, діти-сироти, з інвалідністю. Загалом до 800 дітей приймаємо в рік. Діти, які у нас були, особливо з північних районів, з задоволенням їдуть, через пару років знову повертаються до нас.

Наші люди готові працювати, хочеться і до пенсії доробити. Ситуація така не тільки у нас, це проблеми всіх закладів України. НСЗУ, можливо, не вигідно фінансувати державний заклад, що не може заробляти, – розповів головний лікар обласного дитячого багатопрофільного санаторію "Козинський" Олег Муляр.

Новостав
У обласному дитячому туберкульозному санаторії “Новостав” щороку оздоровлюється до 450 дітей. Наслідки у разі закриття таких закладів можуть настати через 10-15 років, прогнозує головний лікар Олег Кравець.

– Туберкульоз наростає повільно. Зараз особливо складна соціальна ситуація в країні, не всі батьки, а особливо там, де є проблеми з туберкульозом, можуть повноцінно дітей харчувати. Діти мають великий ризик потім захворіти на туберкульоз, ті, які за планом мали би оздоровлюватись.

Зараз ми в підвішеному стані, не отримали ні зарплат, ні авансу. Людям дуже складно, тим більше, ми у переліку закладів для обсервації. 105 людей у нас працює, багато – в чергових відпустках, дехто у відпустках за власний рахунок, – розповів очільник закладу.

За словами Олега Кравця, вберегти базу закладу від занепаду могло б приєднання до Клеванського госпіталю ветеранів, що потребує розширення. Остаточне рішення – за обласною радою, яка є розпорядником комунального майна.

 

Це крик душі. Хочу написати про свій заклад - протитуберкульозний санаторій м. Костопіль, в якому я працююю медсестрою вже 28 років (а взагалі маю 31 рік стажу і всі в фтизіатрії) . Можна сказати, що він став для мене другою домівкою і як же боляче дивитися, коли в твоїй сім'ї все рушиться! У нас перебувають хворі на підтримуючій фазі лікування, які не можуть і не мають можливості продовжити його в амбулаторних умовах, це в переважній більшості випадків соціально незахищені люди ,люди без постійного місця проживання, після місць позбавлення волі, наркозалежні та ВІЛ-інфіковані. Ми, колектив, стільки вклали своєї праці та любові в розвиток нашого закладу, щоб наші хворі почували себе затишно та комфортно і мали всі можливості для лікування : у нас є і клінічна лабораторія, і оновлений фізкабінет і кабінет масажу, ЛФК, інгаляторій, соляна шахта. А яка чудова природа навколо нашого санаторію! І тепер наші хворі можуть всього цього лишитися так, як заклад закривають.Хворі дуже збентежені та пригнічені Шановні можновладці, давайте дамо людям можливість лікуватися і далі. На жаль в телефоні є лише фото соляної кімнати - подивіться, яка краса!

 

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також