Стейки з червоного м’яса і смажена печінка (яловича чи куряча) також можуть серйозно вплинути на густину крові. Залізо й білки в цих продуктах роблять їх справжніми згущувачами крові. А ковбаси та копченості, в яких і жир, і сіль, і білок — усе разом може ускладнити кровотік. М’ясо — це смачно й поживно, але якщо їсти його щодня у великих порціях, кров може стати густішою.
У списку згущувачів крові — й тверді сири, масло, жирна сметана. Насичені жири й кальцій у їх складі впливають на в’язкість крові. Тож треба витримувати баланс.
Вітамін К, який у великих дозах активізує згортання крові, міститься і у фруктах, особливо в бананах та винограді.
Для більшості людей ці застереження будуть не актуальні. Не всім треба боятися густої крові — для більшості це природний стан. Але є категорії, які в зоні ризику — це люди, у яких проблеми з тромбами та серцем. Але навіть якщо ви в одній із цих груп, це не означає, що треба відмовитися від улюбленої їжі назавжди. Дотримуйтесь принципу — не їсти ці продукти надміру.





