Цьогоріч у Рівному тільки добудовують

2244 0

Ми у соцмережах:

Цьогоріч у Рівному тільки добудовують

Квадратний метр житла у багатоповерхівках Рівного коштує в середньому 9 тисяч гривень. Найдешевше — 5900 гривень, а за найдорожче треба викласти втричі більше. Нині у місті зводять або вже завершують будівництво щонайменше 15 житлових будівель.

16-Липня

Цей будинок, що на розі вулиць Тихої та 16 Липня, розпочинали зводити як 4-поверховий. Більше не дозволяла міська влада. Натомість суд дозволив добудувати ще два поверхи
Цьогоріч новобудови з'явилися на вулицях Струтинської, Мельника, Клима Савура, Тихій, на розі Чорновола-Степана Бандери, Відінській, Степана Дем'янчука, котеджне містечко на перехресті Чорновола-Дачної. Міський голова Володимир Хомко радіє, що новобудов стало більше:
— Якщо у 2012 році було здано 64,9 тисячі метрів квадратних житла, то у 2013-му — 69,7 тисячі. А тільки за перше півріччя цього року — уже 44,6 тисячі м.кв. Це хороша тенденція, оскільки будівництво підтягує за собою інші галузі: це й виробництво будматеріалів, металовироби, заробітна плата будівельників, податки в міську скарбницю. А завдяки великій кількості зданих в експлуатацію будинків виникає конкуренція на ринку житла. Хочете — обираєте дешеве житло або середньої вартості чи елітне.
Якщо раніше в будівництво житла у Рівному частіше інвестували кияни, то нині дві третини забудовників — місцеві. Виняток становлять хіба що львівський "Інтергалбуд", який звів житло на вулиці Мельника, та хмельничани з "Набережного кварталу", що будують на вулиці Чорновола. З деякими забудовниками у покупців квартир були проблеми: одні економлять на будматеріалах, а інші так і не знайшли часу, щоб узаконити землю, на якій будують. Поскаржитись рівнянам немає кому — міські чиновники нарікають, що безсилі, бо у них відібрали повноваження. Залишили лише формальний нагляд, який підприємців не лякає. Щоб не потрапити в халепу, голова Асоціації будівельників Рівного Ігор Мічуда радить покупцям житла насамперед звертати увагу на ціну, наявність у фірми ліцензії і дозволів та на репутацію забудовника:
— Якщо за рік у місті здають 180-200 квартир, хіба це бум? З деякими забудовниками більше проблем, ніж реально якісного житла. Наші люди хочуть купити найдешевше, не розуміючи, що різницю їм все одно доведеться потім викласти з власної кишені. Адже забудовник хоче заробити на продажі квартир. Недобросовісні часто дурять клієнтів, коли використовують дешевші матеріали або не утеплюють оселю за нормами. Або забудовник самовільно збільшує житлову площу за рахунок лоджії, а потім змушує клієнта доплачувати за зайві метри. Або не ставить міжкімнатні стіни у квартирі, залишаючи клієнту сумнівне "право на перепланування". Не робить стяжки будівлі, ставить менше поштових скриньок, ніж є мешканців у під'їзді… Ще один трюк — використання силікатної цегли, якої за нормами і всередину оселі не повинно бути. Та через два роки мешканці таких квартир хворіти почнуть. Я вже не рахую, у скільки обійдеться обігрів такої оселі, бо силікатна цегла тепла не тримає.
Сергій Семенець, головний архітектор міста:
— Найкраще зараз розкуповують 1-2-кімнатні квартири невеликої площі у 3-4-поверхових будинках. Тому 3-кімнатні будують рідше, а осель по 4-5 кімнат у новобудовах і зовсім немає. Щодо скарг на забудовників, то люди повинні розуміти, що дешево і якісно не буває. У вартість квадратного метра "під ключ" уже входять і утеплення, і стяжка. А дешеве житло означає лише коробку, до якої самому доведеться докладати гроші на утеплення, підлогу, двері, сантехніку — і в результаті вийде та сама сума. Новобудови, в яких сьогодні продають житло, переважно були закладені ще торік, коли курс долара був менший і відносно стабільний. Але яка б не була економічна ситуація в країні наступного року, люди все одно будуть купувати житло.
Олена Власова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також