Туберкульоз звів у могилу 154 рівнян

2490 0

Ми у соцмережах:

Туберкульоз звів у могилу 154 рівнян

За останні десять років у нашій області більш як удвічі зріс рівень захворюваності на туберкульоз. Майже на стільки ж зросла смертність від нього. І лише за минулий рік небезпечна недуга забрала життя у 154 людей.

Кожен сьомий з занедбаною формою туберкульозу помирає Раніше 90-95 % хворих на туберкульоз після курсу лікування одужували, тепер таких менше. Адже якщо проблему із забезпеченням необхідними ліками вдалося вирішити завдяки централізованим поставкам протитуберкульозних засобів за рахунок держави, то з повноцінним харчуванням — складніше. Оскільки фінансують протитуберкульозні заклади лише на третину від потреби, тому замість належних 8 грн. у день на харчування одного хворого виділяється лише 3 грн. 50 коп. Головним лікарям доводиться використовувати для поліпшення харчування хворих присадибне господарство при своїх закладах, вишукувати спонсорів. Втім, навіть вирішення цих проблем не зможе повністю гарантувати виліковування від туберкульозу. Адже важливо також вчасно його діагностувати. Адже лише у 80% випадків виліковується занедбана форма туберкульозу, а кожен сьомий від неї помирає.

Туберкульозу в дітей сприяє...радіація На щастя, серед померлих торік у нашій області від туберкульозу не було жодної дитини. Але, за словами обласного дитячого фтизіатра Лариси Ющук, все частіше на туберкульоз хворіють діти раннього віку. Причому він проходить у них з різноманітними ускладненнями. Особливо вразливими до туберкульозної палички нині є мешканці уражених радіацією північних районів області. Нині інфіковано туберкульозом близько 30% дітей. Причому, серед них почали виявляти занедбані форми туберкульозу, а випадків його позалегеневих форм побільшало. З 23 дітей Рівенщини, яким торік було поставлено діагноз туберкульоз, у 12 уражено туберкульозом кістки, чому посприяло знову ж таки радіаційне опромінення. Медики вбачають неабияку проблему в тому, що в Україні не створено досі центру позалегеневих патологій для ефективного їх лікування. Не особливо втішає і ситуація з туберкульозом серед підлітків. Адже хоч торік серед даної категорії було виявлено лише 15 випадків недуги, однак тривожить те, що вдвічі частіше туберкульоз уражав дівчаток. Регулярні медкомісії у військкоматах не дозволяють хлопчикам пропустити початок хвороби, а ось їхні однолітки-дівчата залишаються поза такими обстеженнями.

Відповідальності за відмову лікування немає Хоч за останні три роки ситуація з поширенням туберкульозу в нашій області стабілізувалася, та показник захворюваності на цю недугу все ж залишається високим — 69,3 випадка на 100 тисяч населення. Усього в області понад 3 тисячі хворих, що, як вважають медики, не повністю відображає картину захворюваності в цілому. Адже подекуди хворі, зокрема в сільській місцевості, за допомогою до спеціалістів не звертаються. Втім, навіть виявлених хворих примусити лікуватися ніхто не може: стаття закону, яка зобов’язує хворого на туберкульоз виконувати всі призначення лікаря, не передбачає відповідальності за її порушення. Тож спроби медиків змусити до лікування через суд поки що не мають успіху.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також