Тюрма почула «вітер змін»

3296 0

Ми у соцмережах:

Тюрма почула «вітер змін»

Останні півстоліття навколо невеселої споруди слідчого ізолятора, що на вулиці Дворецькій в Рівному, жодних подій не відбувалося. Тишу порушували лише автомобілі, які привозили та відвозили підозрюваних у місця слідчих дій та до суду. Аж раптом у неділю тимчасові мешканці 15 камер почали «виявляти непокору», причому настільки активно, що заспокоювати непокірних прибула особлива рота поліції. Не інакше як частина підозрюваних на чолі з раніше судимим Євгеном Капьонкіним, який чекає суду за розбійний напад, відчула, що у країні після виборів президента «відбуваються зміни» і «тепер вже можна».

Нинішні працівники СІЗО молодші за саму споруду, але за час своєї роботи не чули і не бачили нічого подібного. Можливо, такого ніколи не траплялося взагалі.

19 травня згаданий вище 38-річний Капьонкін підбурив близько сотні в’язнів влаштувати бунт. Цей «авторитет», якого звинувачують у розбої, виявив незадоволення тим, як до нього ставиться адміністрація ізолятора. Наглядачі злякалися настільки, що викликали підмогу із поліції, яка і припинила конфлікт.

У приватних розмовах працівники СІЗО нарікають, що їм стає дедалі важче забезпечувати порядок у старому приміщенні в’язниці. Через зміни у законодавстві підозрюваним тепер дозволено більше, аніж раніше, і охоронці бояться, що рано чи пізно не дадуть їм ради.

Назавтра після «протесту» до Рівного приїхало керівництво Західного міжрегіонального управління пенітенціарної служби, щоб провести перевірку та визначити, хто винен у ситуації, що склалася у СІЗО. Проти в’язня, який намагався підняти бунт, порушено кримінальне провадження за частиною першою статті 294 (масові заворушення). Покарання за цією статтею — позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Мирослав Демків, речник Західного міжрегіонального управління Державної кримінально-виконавчої служби:

Близько 16.50 у неділю Євгена Капьонкіна, 1981 року народження, конвоювали із медичної частини у камеру. Під час конвоювання він захотів пройти у двір сусідньої будівлі, де якраз гуляли інші ув’язнені. Йому відмовили, бо це заборонено, тим більше, ув’язнений має схильність поводитися агресивно. За годину цей в’язень почав казати, що йому не так надали медичну допомогу, та підбурювати інших. Частина в’язнів почала за ним повторювати неправомірні дії: вони стукали у двері камер, намагалися вибити віконця для передачі їжі, підпалювали різні предмети та викидали їх в коридор. Близько 18.50 із ув’язненими була проведена роз’яснювальна робота, і вони заспокоїлися.

Юрій Ткачук, начальник Рівненського СІЗО:

На мою особисту думку, подія, яка у нас трапилася, — не бунт, а вияв непокори. Адже бунтом вважається ситуація, коли в’язні змогли покинути камери та навіть узяли заручників. У нас цього не сталося.

Підбурювачем став один із «авторитетів», якому здалося, що йому погано надали медичну допомогу. Загалом непокору виявляли 15 камер із 80. Зараз проводиться спеціальна перевірка. Під час неї буде з’ясовано, чи справді в’язню погано надали медичну допомогу, та визначено ступінь його провини. В’язня уже притягнули до дисциплінарної відповідальності, але не виключаю, що після завершення перевірки його ще можуть притягнути й до кримінальної.

Оксана Іовчик, адвокатка Євгена Капьонкіна:

Мені мало відомо про конфліктну ситуацію мого підзахисного з адміністрацією СІЗО. Однак до цього він не скаржився ні на умови утримання, ні на погане поводження з ним. Нічим серйозним він також не хворіє.

Світлана Осіпчук, речниця прокуратури Рівненщини:

— Капьонкін вже раніше був судимий. Зараз він очікує вироку за розбій. Змовившись зі спільниками, в одному з північних районів Рівненщини він проник у приватний будинок та напав на подружжя.

Сергій ТКАЧЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також