У Латвії зобов’язали місцевих росіян складати іспит на знання державної мови

636 0

Ми у соцмережах:

На фото акція проти реформи освіти, що передбачає відмову від російської мови у школах. Рига, жовтень 2019 року

У Латвії проживає 25317 громадян Росії з особливим статусом. Вони народилися в Латвії - або в якійсь із радянських республік, але приїхали до Латвії ще за радянських часів.

Російське громадянство більшість із них узяло року 2008-го заради російської пенсії: пенсійний вік наставав тоді для жінок на 9 років раніше, ніж у Латвії. Крім того, у Латвії людям не зараховувався радянський трудовий стаж, набутий за її межами.

Оскільки ці люди свідомо колись взяли російські паспорти, то Латвія запровадила для них тест на знання державної мови. Кожен, хто його не складе, втратить право на проживання у Латвії, повідомляє «Радіо Свобода».

Тепер, щоб зберегти право жити у Латвії, вони мають вдатися до процедури – стати постійними мешканцями Євросоюзу. Для цього потрібно подати до Управління у справах громадянства та імміграції (УДГМ) свідоцтво про знання латвійської мови на категорію А2 та довести, що щомісячні доходи протягом останнього року були не нижчими від мінімальної зарплати (620 євро у 2023 році) або що людина отримує латвійську пенсію.

Від іспиту на знання латвійської мови звільнено дітей молодше 15 років, людей похилого віку старше 75 років і тяжко хворих. Іспит займає приблизно 100-105 хвилин, 90 з яких витрачається на завдання з аудіювання, читання та правопису, і 10-15 хвилин на розмовну частину.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також