У лісі-лісі темному...

2560 0

Ми у соцмережах:

У лісі-лісі темному...

Рік, що минає, не став для лісівників роком великого просування вперед, однак позитивна динаміка лісового господарства все-таки збережена: обсяги виробництва зросли на 17%, площі лісонасаджень збільшилися на 1000 гектарів, зріс і відсоток переробки лісу на місці. Експорт деревини знизився із 30% торік до 19% цьогоріч. Неабияким досягненням лісівники вважають прийняття нової редакції Лісового кодексу, яким збільшення лісистості визначено новою концепцією розвитку лісового господарства.

Деревину продають з відкритих торгів Кожні три місяці лісгоспи області проводять відкриті аукціони з продажу деревини. Торги проводять у три етапи: на рівні району, в якому працює лісгосп, на рівні області й на рівні країни. На думку начальника Рівенського обласного управління лісового господарства Володимира Грицайчука, таким чином місцеві споживачі лісопродукції мають можливість задовольнити свої потреби насамперед, до того ж за нижчими цінами. Адже нереалізоване з аукціону виставляють на продаж в області, але вже за іншою ціною. Відповідно, на загальноукраїнських торгах деревина коштує ще дорожче. — Така політика позитивно вплинула на рівень цін, які зросли на 10-12%, а також підвищує рівень переробки деревини, — каже п.Грицайчук. — Нині 60% деревини залишається в області, значну її частину використовує Костопільське підприємство «Свіспан лімітед». Переробляємо деревину й на власних комплексах, цьогоріч також збільшилося використання продукції переробки на внутрішньому ринку. Під тиском різних причин, переважно політичних, рівенські лісівники намагалися відмовитися від експорту деревини. Але, протримавши ліс два місяці, у березні його таки продали за кордон. Володимир Грицайчук запевняє, що на експорт йде деревина, яка не має застосування в Україні, як, приміром, граб. Однак він переконаний, що у перспективі все, що виросло у нашій країні, тут же буде й перероблене, й експортна частка лісу також. Уже зараз «Свіспан лімітед» уклав договори з трьома лісгоспами про спільне застосування технологій переробки деревини, зокрема дроблення відходів на тріски. Тирсу, яка до недавнього часу не мала повного застосування, нині лісгоспи використовують як альтернативний вид палива не лише на власному виробництві, а й на комбінаті «Свіспан лімітед», що зменшує витрати дорогого нині газу.

Ліс хворіє Причину цього неприємного явища достеменно не знає ніхто. Написані цілі наукові трактати про захворювання лісів світу, в яких автори лише припускають, які причини можуть впливати на перебіг лісової захворюваності. Приміром, підвищення на один градус середньорічної температури повітря може призвести до загибелі ялинових насаджень, а за ними загинули б і дуби. Імовірну причину всихання сосни у Сарненському районі лісівники пов’язують із залісненням у післявоєнні роки запустілих сільгоспугідь лише цією породою, яка тепер стала вразливою до хвороб. Однак хворіє не лише сосна, а й інші породи, до того ж у значно старших лісах. Головний лісничий управління Сергій Івашинюта стверджує, що ліс, як і людина, хворів споконвіку, й ураження не більше 3% лісових масивів вважається нормальним явищем. Якщо уражених площ, як зараз, більше, проблему необхідно вивчати. За всебічне дослідження лісів Рівенської області упродовж року управління лісового господарства заплатило 200 тисяч гривень Харківському НДІ лісового господарства та агролісомеліорації, який і має встановити ймовірні причини хвороб.

Нічиї ліси перейдуть державі 850 тисяч гектарів площі Рівенщини займають ліси, це 36,5% усієї території області. З них 700 тисяч гектарів перебувають у власності держави, 120 тисяч гектарів — сільгосппідприємств і ще 30 тисяч гектарів нині не мають господаря. Ці землі мають бути переведені у підпорядкування управління лісового господарства і засаджені лісом. Є відповідне розпорядження голови облдержадміністрації, а в управлінні тим часом вивчають механізм переведення. Нова редакція Лісового кодексу передбачає кілька форм власності на ліс: звичний нам державний, комунальний ліс, а також і приватний. Власний ліс може мати той, хто має акт на право користування землею, яку сам лісом і засадить.

Дерева у лісі перерахують Усупереч давній приказці про те, що дерев у лісі не порахуєш, наші лісівники взялися за підрахунки з допомогою так званих навігаторів — це комп’ютерна програма обліку лісосічного фонду, відведеного в суцільну рубку. Другий рік навігатор працює у Сарненському лісгоспі, ще чотири господарства освоюють нову систему. З її допомогою, а навігатор працює через штучний супутник Землі, лісівники звели до мінімуму втрати та підвели до максимуму відсоток раціонального використання деревини. Замість 36 працівників, які вели обмір ділянок упродовж трьох місяців, тепер цим упродовж року займаються лише 4-5 висококласних спеціалістів. Складено графік впровадження навігаторів у всіх лісгоспах області. Техніка дорога, але за умови правильного використання вона окуповується.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також