У медзакладах Рівного — черги за щепленнями

2176 0

Ми у соцмережах:

У медзакладах Рівного — черги за щепленнями

Після заяв лікарів, що дифтерія набагато небезпечніша, ніж кір, бо від неї набагато частіше трапляються летальні випадки, в міських поліклініках формуються цілі черги за щепленнями.

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я:

— Ми цілий рік закликали людей робити щеплення, але якогось відчутного результату це не принесло. Але після перших повідомлень про хворих на дифтерію в Україні люди масово почали йти до лікарів. У центрі ПМСД «Центральний» у вересні вдень робили всього 5-6 щеплень, а тепер щодня приходить від 100 до 150 осіб. Однак ампул у нас вистачить для всіх, бо їх є із запасом.

Вікторія Покоєвчук, головний лікар центру ПМСД «Ювілейний»:

— У вересні в нас було зроблено 149 щеплень від дифтерії та правцю, але у жовтні відбувся ріст удвічі — 300. Воно й не дивно, що рівняни серйозно поставилися до цієї недуги, бо дифтерія — це грізне захворювання. Її спалахи в різних областях України свідчать про те, що у нас дуже загрозлива ситуація із дифтерією. І немає ніякої гарантії, що у Рівному не буде спалаху. Адже в мешканців обласного центру немає колективного імунітету, бо багато років в Україні не відбувався так як потрібно графік поставки вакцин. Це було обумовлено самим ставленням пацієнтів до вакцинації. Були різні противники вакцинації, які кричали у весь голос, що щеплень не потрібно робити. Однак остання епідемія свідчить про протилежне.

Додамо, що дифтерія нагадує ангіну. У хворого підвищується температура, з’являється біль у горлі, набрякає слизова оболонка, а на мигдаликах утворюється наліт сірого кольору. Єдиний захист від небезпечної інфекції, яка може призвести до летального наслідку, — щеплення. Для того, щоб отримати щеплення, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Там вас оглянуть та попросять дати інформаційну згоду на щеплення, заповнивши бланк. Після цього направлять до кабінету щеплень. Але не варто боятися великої черги під кабінетом, бо укол займає не більше 30 секунд. Після щеплення може бути температура та набряк на тій ділянці, де вводили вакцину, але це минає за кілька днів. Якщо після щеплення вам стало гірше, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також