У Мерчука копачі жбурляли камінцями. Не бурштиновими

2771 0

Ми у соцмережах:

У Мерчука копачі жбурляли камінцями. Не бурштиновими

Конфлікти між поліцією та бурштинокопачами на рівненському Поліссі знову загострюються. Лише за тиждень трапилося дві сутички — у Зарічненському та Сарненському районах. У лікарні як наслідок опинилися представники обох сторін конфлікту.

Десятки мешканців Федорівки та Клесова минулої п’ятниці перекрили трасу Київ-Ковель. Заявили, що протестують так проти поліції, яка начебто одним дозволяє копати бурштин, а іншим, «необілеченим» — ні. Мирне перекриття траси перетворилося на бійку, як тільки правоохоронці (а виїхала на подію патрульна поліція, відповідальна за безпеку на міжнародних трасах Рівненщини) спробували затримати чоловіка, що начебто зумисне вибив камеру з рук полісмена. Бурштинокопачі намагалися «відбити» товариша і почали шарпати полісменів, а потім і жбурляти у них каміння.

Конфлікт стих за годину. Восьмеро поліцейських звернулися за медичною допомогою, а їхні колеги за фактами умисного заподіяння правоохоронцям тілесних ушкоджень та перекриття траси відкрили кримінальні провадження. За майже тиждень після сутички підозри слідчі нікому не оголосили.

Андрій Рамазанов

Нагадаємо, що активно протестують проти поліції сарненські бурштинокопачі з травня. Навіть приїжджали під стіни обласної ради з вимогою звільнити начальника районного відділу. Невдоволені поліцією і у Володимирецькому районі, де конфлікт відбувається між представниками ДП «Бурштин України» та місцевими правоохоронцями. У поліції протести бурштинокопачів називають спробами зупинити боротьбу правоохоронців проти незаконного видобутку.

Сергій Мерчук, начальник управління патрульної поліції Рівненської області:

— Перебуваю на стаціонарному лікуванні у клініці МВС. Маю ушкоджену спину, рука і нога подряпані. Окрім мене, на лікуванні ще мій заступник та заступник командира батальйону. Не знаю імен та прізвищ людей, які нападали на мене, але впізнати можу. Головне управління Нацполіції відкрило кримінальне провадження, під час розслідування усе буде з’ясовано. Ми охороняли відрізок дороги, який перекрили. Робили усе у рамках закону. Діставали зброю, коли у нас полетіло каміння, але її застосовано не було.

Олександр Васильєв, депутат Рівненської обласної ради та мешканець Клесова Сарненського району:

Конфлікт між поліцією та бурштинокопачами у нашому районі вже тягнеться близько року і зайшов далеко. До мене копачі постійно приїжджають — гуртом по кілька десятків — і жаліються як депутатові. Скаржаться на схеми, «білети», що одним можна мити бурштин, а іншим — ні. Вимагають, щоб поліція всім заборонила видобувати. Інакше, кажуть, будуть і надалі протестувати.

Багатьох серед тих, хто до мене приїздив, знаю як порядних людей. Це і депутати, і члени виконкому. Після конфлікту на «варшавці» також приїжджали до мене. Розповідали зовсім іншу версію, аніж поліція, про чоловіка, який начебто вибив камеру з рук полісменів. Це клесівець Андрій Рамазанов. Він приїхав, коли пікетування уже відбувалося, і припаркувався за метрів 70 від місця перекриття. Пішов подивитися, що відбувається, а коли повертався назад, біля його автомобіля було троє полісменів. За розповіддю, він підходив до авто і поліцейський сам навмисне з ним зіткнувся і випустив камеру з рук. Андрій хотів сісти в авто, а поліцейські йому не дали. Коли витягували, зламали ногу, а потім тягнули його, попри крики від болю, до свого авто. Тоді пікетувальники його і почали відбивати. В Андрія — дуже серйозний перелом ноги у двох чи трьох місцях. Він тепер в обласній лікарні.

Також, як мені розповіли, за день чи два перед тим поліція підстрелила двох чоловіків, які мили бурштин. Стріляли гумовими кулями, але дуже зблизька. Одному цілилися у пах і мало не перебили артерію. Але чоловіків так залякали, що вони бояться заявляти на поліцейських.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також