У музеї — графіка Ніла Хасевича

905 0

Ми у соцмережах:

У музеї — графіка Ніла Хасевича

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї діє виставка графіки Ніла Хасевича — «(Не) паперовий солдат. (Not) o paper soldier».

Ніл Хасевич — графік європейського рівня, член ОУН, воїн УПА, творчість якого й досі недостатньо вивчена. Він жив і творив на Волині. Міг спокійно заробляти на життя творчістю, живучи за кордоном, виставляючись у провідних мистецьких салонах, але обрав інший шлях — складний і небезпечний. І за свій вибір заплатив життям у віці 47 років. Єдиною зброєю митця проти більшовицького поневолення були різці гравера.

Ініціатор виставки — Ігор Марчук, завідувач відділу нової та новітньої історії — розповів, що вперше на цій виставці експонуються іменні нагороди повстанців, які точно були відтворені фондом, що розшукує родичів загиблих вояків УПА. А також підкреслив важливість постаті Ніла Хасевича у сучасному суспільстві.

Любов Кралюк, кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва РДГУ, розповіла про творчість Ніла Хасевича. Живописом Ніл Хасевич почав займатися на початку 30-х років ХХ століття, але він втрачений. Пізніше він захопився графікою, й саме ця техніка принесла йому визнання. Графічні роботи Ніла Хасевича дійшли до нас і зберігаються у Рівненському обласному краєзнавчому музеї, Рівненському та Луцькому архівах й у Краківській та Варшавській бібліотеках. Пані Любов зазначила, що Ніл Хасевич створив мистецтво ідеологічного спротиву, яке як ніколи актуальне для сьогодення.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також