У підземеллях на Рівненщині знайшли бронзовий барельєф польського політика-військовика

1203 0

Ми у соцмережах:

Фото: надав Олександр Чижевський

У музеї на Рівненщині знайшли барельєф зі зображенням польського політика і військовика Юзефа Пілсудського. Це сталося під час розчистки підземель під колишньою в'язничною кухнею.

Про знахідку Суспільному сьогодні розповів в.о. директора Здолбунівського краєзнавчого музею Олександр Чижевський:

- Ми в музеї проводимо "легку археологію" — копаємо підземні приміщення під колишньою в'язничною кухнею. Це щось на зразок зливних ям, які, скоріше за все після 1939 року стали туалетом будівлі на Фабричній, в 1941 році німці там проклали каналізаційну трубу.

З його слів, під колишньою в'язничною кухнею, є два однакові за розмірами підземні проєми. Один з них музейники розчистили у 2023 році.

- Знайшли там тисячі людських зубів, бо після закриття в'язниці у 1954 році там спочатку зробили станцію швидкої допомоги, а потім — стоматологію. І в той проєм викидали зуби. Там було сміття від 50-х років до 1990 року. А зараз ми копаємо другий пройом і знаходимо сміття до 1950 року — пляшки з-під алкоголю різного, людські кістки і серед них натрапили на бронзовий барельєф. Спочатку подумали, що Шевченко, бо з вусами і зачіскою, як його зазвичай зображають. Коли трохи відкопали з землі, то зрозуміли, що не Шевченко. Припустили, що Сталін, бо який шмат металу до нього пристав і здавався, як люлька біля рота. А потім почали його мити і знайшли орлика, польського герба на комірці. І таким чином вийшли не те, що це Юзеф Пілсудський, звірили його з іншими зображеннями, розповів Олександр Чижевський.

В.о. директора Здолбунівського краєзнавчого музею припустив, що бронзовий Юзеф Пілсудський висів в одному з кабінетів будівлі на Фабричній. Коли у 1939 році в Здолбунів прийшла радянська влада, то його викинули його в яму і закидали сміттям.

- Але через те, що там було мокро і вогко увесь цей час, він дуже добре зберігся, майже ідеально. Такий, як він був у 1939 році. Барельєф має 18 сантиметрів у діаметрі, я вчора гуглив і таких розмірів, як цей — не знайшов. Траплялися тільки малі і монети з Пілсудським, зазначив Олександр Чижевський.

Він також додав, що в музейній колекції дуже мало експонатів, які б стосувалися історії будівлі періоду, коли тут діяла в'язниця з 1903 по 1954 рік. Цінність знайденого барельєфу зі зображенням Пілсудського Олександр Чижевський пояснив так:

- Цей барельєф був точно в цій будівлі. Радше за все, висів у кабінеті начальника поліції чи коменданта, чи ще когось. Тобто вже причетний до історії будівлі, крім того, свідчить про польський період її історії, що теж важливо, бо по цьому періду теж складно щось знайти з експонатів.

Барельєф наразі розчистили. Пізніше він стане частиною експозицію у музейних підлземеллях, де розповідатимуть про період 1922-1939 років, коли у Здолбунові була польська влада.

- У 2024 році якраз маємо сторіччя відтоді, як поляки заклали тут прикордонну лінію. У 1924 році Здолбунові була перша застава прикордонна. Перший так званий КОП базувався в музеї,зауважив Олександр Чижевський.

Після розчистки підземель під колишньою в'язничною кухнею, з'ясують, чи виявлені кістки є людськими, зберуть їх і поховають. У цих приміщеннях планують облаштувати виставку із демонтованих пам'ятників та скульптур у рамках декомунізації, щоб розповідати як з їхньою допомогою радянська влада просувала свою ідеологію. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також