У поселенні давніх слов’ян в Рівному будуть сучасні туалети, бо для туриста це важливо

1279 0

Ми у соцмережах:

Юрій Ойцюсь

За кілька років у Рівному на двох гектарах землі на березі Басівкутського озера в районі вулиці Марусі Чурай планують побудувати поселення часів Київської Русі. Зараз на цій ділянці ростуть чагарники, проте уже до 10 травня краєзнавець Юрій Ойцюсь планує її так облагородити, щоб там можна було провести фестиваль човнів.

Загалом саме цю земельну ділянку було обрано, бо вона знаходиться дещо на підвищенні, яке утворилось від того, що колись під час очищення Басівкутського озера саме туди викидали мул. Крім того, кілька джерел, які там є, сформували територію, яка нагадує півострів.

Майбутнє городище під назвою «Оствиця» матиме кілька ключових зон, а саму територію огороджуватиме імпровізований частокіл. Буде побудовано вхідну дерев’яну браму. Одразу за брамою буде алея майстрів, де відвідувачі зможуть придбати різні автентичні вироби. Стежка від алеї майстрів буде вести до горіхового гаю, який там уже росте. Біля гаю буде розміщена корабельна, де майстри виготовлятимуть човни вікінгів. На пристані охочі зможуть покататися на давніх дракарах. Під час фестивалів буде задіяно сцену, яка виглядатиме як велетенський пеньок. Поряд зі сценою буде ристалище, на якому відбуватиметься реконструкція боїв на мечах та стрільбища. Передбачена й велика галявина для кемпінгу, де зможуть розміститися на деякий час 200-300 осіб. Буде в городищі й зона, де відвідувачі зможуть перекусити.

Як розповів Юрій Ойцюсь, проект цього року фінансуватиметься з Громадського бюджету, буде використано на його реалізацію 977 тисяч гривень:

Насправді це гроші не надто великі. Але за них вирівняємо та розчистимо територію, зробимо комунікації, підведемо електроенергію. Створимо перший будинок, сцени та місток. Якщо вистачить коштів, то будемо думати про будівництво вхідної брами. Все інше будівництво здійснюватиметься за грантові кошти, за які ми плануємо поборотися. Десятого травня тут відбудеться фестиваль прадавніх човнів. Привезуть човни з Чернівців та Херсона. Планується ще повітряна куля. Приїдуть поляки. До речі, у першу чергу вони запитали, чи будуть тут нормальні туалети. Для туриста туалет — це важлива річ. Їх ми теж збираємося встановити — будуть і стаціонарні, й привозні.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також