«У Римі — так, як і в нас»

1377 0

Ми у соцмережах:

«У Римі — так, як і в нас»

Різдвяну ялинку встановили уже на площі Святого Петра у Римі. І саме про неї згадував міський голова Рівного, говорячи: «У Римі — так, як і у нас». Щоправда, у Римі «живу» ялинку традиційно щороку дарують, так само як і прикраси до неї. А у Рівному — традиційно купують за бюджетні кошти.

Уже не один рік у Рівному тривають дискусії про те, яка ж ялинка має бути на центральному майдані. Одні кажуть — жива, як і завжди, і цю ідею підтримує Володимир Хомко, говорячи — така, як в Римі. Інші вимагають штучну. Коли ж у центрі біля торговельного закладу почали ставити штучну ялинку, яка разом із розважальними заходами біля неї почала конкурувати з ялинкою бюджетною, прихильників штучної ставало все більше. Тоді міський голова у властивій йому манері вирішив з’ясувати думку рівнян через опитування.

Володимир Хомко так прокоментував результати соцопитування:

Знаю, що серед містян є прихильники як штучного, так і живого новорічного дерева. Особисто мені більше до вподоби природна ялинка, але, певна річ, я не збираюся нікому нав’язувати свою думку. Тому звернуся до фактів. Більшість рівнян все-таки хочуть у центрі міста на свята бачити живу ялинку. Це я кажу, опираючись на результати соціологічного опитування, яке нещодавно проводили студенти. Приблизно 47 відсотків рівнян підтримали природне новорічне дерево, проти — 33 відсотки.

Я впевнений, що голосів «за» було б іще більше, якби до людей донесли правдиву інформацію. По-перше, ціна. Вартість штучної ялинки становить як мінімум мільйон гривень. Ціна живої — від п’яти до десяти тисяч. Тобто за ті гроші, в які міському бюджету обійшлося б штучне дерево, ми можемо двісті років ставити живе дерево. Друге: ялинка живе 60-80 років, далі вона втрачає ділову цінність. Ми використовуємо саме таку ялину. А потім, після свят, це дерево розпилюємо на дошки, їх пускаємо на виготовлення лавочок. Зауважу: якщо навіть, незважаючи на ці аргументи, мешканці все ж таки захочуть бачити в центрі Рівного на свята штучну ялинку — купимо її.

А наостанок ще один, останній аргумент на користь природної ялинки. Для прикладу, в Римі завжди ставлять живу ялинку. При цьому кожна країна вважає за честь, якщо новорічне деревце для італійської столиці виберуть на її території. Щоб прикрасити столицю Великобританії, живу ялинку везуть зі Скандинавії. І в Нью-Йорку теж стоятиме живе дерево, якому 80 років, його висота — 24 метри. Тобто точно таке ж, як і в нас.

Але, схоже, дискусія, яка саме ялинка потрібна рівнянам, на цьому не завершиться. 21 листопада рівнянин Олександр Пахальчук зареєстрував електронну петицію з пропозицією: встановити на майдані Незалежності штучну ялинку для святкування Нового року або не встановлювати ніякої. Голосування за петицію ще триває.

Між тим, деякі рівняни звертають увагу на те, що на тому місці, де традиційно встановлюють новорічне дерево, зрубане у лісі, вже виросли на кілька метрів висаджені тут колись ялини. Може, їх прикрашати?

Ірина Савчук, директор тресту зеленого господарства Рівного, не радить цього робити:

— Якщо прикрашати живу ялинку, то вона зазнає механічних пошкоджень. Ріст дерева буде не той, бо ж гілки для прикрас не пристосовані. Наприклад, як на живу ялинку повісити зірку? Зазвичай комунальники, які прикрашають дерево, відрізають верхівку на 2 метри, щоб почепити зірку. Напевно, якби придумати спеціальні гірлянди, можна було б наряджати і живу. Але це недоречно. Я проти як дендролог. У нас і так мало зелених насаджень. Я вважаю, що має бути одне головне новорічне дерево, а не 15 другорядних.

І на завершення: нових прикрас чи ілюмінацій на ялинці цьогоріч не буде. Будуть нові іграшки наступного року, — обіцяє голова. На майдані Незалежності ялинка засяє вогнями 19 грудня — до Дня святого Миколая. А от на майдані Короленка, біля торговельно-розважального центру — 9 грудня.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також