У Рівному будуть бої: русичі - проти варягів та пройде фестиваль прадавніх човнів

919 0

Ми у соцмережах:

У Рівному будуть бої: русичі - проти варягів та пройде фестиваль прадавніх човнів

Територію, де облаштовують парк історичної реконструкції "Оствиця", готують до Фестивалю прадавніх човнів. Він відбудеться у неділю, 12 липня. У програмі – змагання на човнах, реконструкторські бої і майстеркласи давньоруських ремесел.

Однак, вхід на фестиваль відкриють лише для учасників. А охочих подивитися на це дійство організатори запрошують на онлайн-перегляд. Трансляцію влаштовує телеканал UA: Рівне.

На Басівкутському озері біля пірсу вже пришвартували "Гунгір" і "Ладу".  Сюди ж мали привезти та спустити на воду ще 5 моделей варязьких і давньоруських човнів, – розповів керівник клубу історичної реконструкції "Оствиця" Юрій Ойцюсь.

- Чернівці, три човни з Ніжина, Києва і так далі. Човнів буде з нашими тільки 7. Для першого разу і для Рівного це, думаю, прекрасно, – каже Ойцюсь.

Організатори фестивалю на початку планують провести парад човнів – коло перед "Оствицею". 

- Також у рамках фестивалю між човнами влаштують змагання на веслах. А якщо буде вітер, то й на вітрилах, – зазначає Юрій Ойцюсь.

Відпливатимуть човни з пристані і туди ж повертатимуться. 

- Одну частину пірсу змонтували напередодні, – каже майстер з обробки деревини Олег Петренко і додає: - Спеціально не брали дошки з пилорами. А брали колоди, їх розпилювали, щоб більш-менш підходило під тематику того парку, який ми зараз тут будуємо.

Організатори планують повністю зашити частину берега та зробити Т-подібний пірс, який буде входити у воду.

В облаштуванні парку історичної реконструкції "Городище Оствиця" Олег Петренко відповідає за всі роботи з деревом. За цей час, каже, встигли накрити половину альтанки, зробити навіс на вже готову кузню.

- З дня на день плануємо почати гончарну майстерню. Ну, й далі плануємо будинок-зруб, – додає Петренко.

Окрім параду й змагань, у програмі фестивалю Юрій Ойцюсь також анонсує дійства на березі:

- Бої будуть, русичі проти варягів. Будуть майстеркласи ковальства, сподіваюся, встигнуть міхи принести. З глини, яку викопали з розкопу на городищі – ліпити тарілки, чашки. Сподіваюся, встигнемо зробити ще гончарну піч, щоб його обпалити.

При цьому Юрій Ойцюсь попереджує: вхід на "Оствицю" у неділю відкриють лише для учасників фестивалю, поліція пропускатиме лише реконструкторів.

Двогодинне дійство на "Оствиці" транслюватиме Рівненська філія Суспільного. Ведучим буде лінійний продюсер Сергій Татаренко:

- Крім, власне того, що буде відбуватися на плесі Басового Кута, ми підготували низку сюжетів-роликів, де будемо розказувати різні історії. Зокрема, й про човни, які будуть брати участь у фестивалі.

Розпочнеться трансляція у неділю об 11-й годині. Покажуть Фестиваль прадавніх човнів, крім телеканалу UA:Рівне, ще у восьми областях України. Стежити за недільними подіями на Басів Куті можна буде також на інтернет-платформах Суспільного. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також