У Рівному презентували календар та гру про історію міста

1662 0

Ми у соцмережах:

У Рівному презентували календар та гру про історію міста

Вчора представники центру «Мнемоніка» презентували настільні гру «Зникле місто» та календар «Полікультурне Рівне». Передумовою для створення гри та календаря було бажання познайомити молодь з історією того Рівного, якого вже майже не існує, поліконфесійного та багатонаціонального, розповідає директор центру Максим Гон.

Так, гра «Зникле місто» є інструментом, завдяки якому діти можуть пізнати міжвоєнне Рівне, місто коли українці тут складали меншість населення, бо було багато євреїв та поляків. Основною ідеєю гри є те, що гравці «просуваються» полем, на якому знаходяться православний храм, католицький костел, синагога (нині на її місці обласна комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Авангард»), єврейська та польська оселі, школа, та шукають предмети, які пов’язані з певною спорудою. 

Художниця настільної гри, учениця Рівненської української гімназії Олександра Власюк розповідає:

Олександра Власюк

У грі є багато малюнків, їх більше двадцяти, проте мене переповнювала цікавість, тому не помічала, як швидко їх виконала. Під час роботи я дізналася багато цікавого про наше місто, його минуле. Також відкриттям стало й те, що колись тут жили інші народи.

Частина історії Рівного відображена у календарі «Полікультурне Рівне». Членкиня організації «Мнемоніка» Наталія Івчик розповідає, що календар повертає нас у міжвоєнне місто. Він показує міський простір, тодішніх жителів. Найважчим у його створенні був пошук фото, їх є багато, але не всі доступні. Значний внесок у розробку календаря зробили рівняни, які мають великі сімейні альбоми з фото міжвоєнного періоду та готові були поділитися ними.

Рівнянка Тамара Аладько дала для календаря частину фото з сімейних альбомів. Вона розповідає, що її родина є багатонаціональною, хоч вони виїжджали за кордон, але завжди поверталися у Рівне.

Тамара Аладько

Я виросла на тому, що мама часто розповідала про те, як німці розстрілювали євреїв. Про те, що у Рівному було єврейське гетто, місце, куди насильно переміщували євреїв з метою ізоляції їх від іншого населення, а знаходилося воно неподалік залізничного вокзалу, – ділиться Тамара Аладько.

За словами Максима Гона, календарі та ігри, насамперед, планують розповсюдити по школах. Так, у четвер, 17 січня, планують презентувати їх в управлінні освіти, оскільки гра «Зникле місто» орієнтована на вчителів історії та учнів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також