У Рівному реконструювали піч ХІ-ХІІ століть: для туристів пектимуть пироги

2239 0

Ми у соцмережах:

У Рівному реконструювали піч ХІ-ХІІ століть: для туристів пектимуть пироги

У Рівному біля давньоруського городища у Басовому Куті роблять реконструкцію печі ХІ-ХІІ століть. Вона стане експонатом майбутнього музею просто неба. Його облаштовують члени клубу історичної реконструкції "Оствиця". Також ця піч буде функціональною – в ній для туристів будуть пекти пироги.

Основу під піч вимощують суглинком, який привезли для цих потреб, і втрамбовують.

– Глина сама по собі не сідає, як земля, через це з неї добре робити такі речі. І воно вже як висохло – так і стоїть. А як дощ не буде йти, то воно, як цемент буде, – розповів Ользі Марчук зі Суспільного  археолог Олексій Войтюк.

Каркас печі будуть обліплювати сумішшю суглинку й тирси.

– Крупніша тирса, вона буде тримати форму і вже можна не боятися, що складена пічка почне тріскати. Періодично її просто треба буде підмазувати, – каже Олексій Войтюк.

Справжню давньоруську глинобитну піч Олексій Войтюк розкопав під час експедиції в Пересопниці на території культурно-археологічного центру

– Це рання пічка, 10-го століття. А тут ми вже будемо робити більш на 12-те століття, – уточнює археолог.

Монтувати піч за зразком давньоруської у парку історичної реконструкції "Оствиця" взялися з двох причин, пояснює ініціатор Юрій Ойцюсь.

– Перше, щоб це був експонат музейний, а друга ціль – щоб була діюча, щоб показати туристам, як вона працює, пекти пироги, – каже пан Юрій.

Дерев'яний каркас, під яким монтують піч – це майбутня альтанка. Її стилізують під давньоруську.

– Як таких альтанок знайдено не було, але вона буде на зразок будинка, але без стін. Дах, перекриття зробимо такими, як раніше було, – розповів ініціатор.

Зрештою, під доробили і протестували. 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також