У Рівному вшановують жертв Голокосту

569 0

Ми у соцмережах:

У Рівному вшановують жертв Голокосту

27 січня в Україні відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цю дату своїм рішенням затвердила Генеральна Асамблея ООН в листопаді 2005 року. До ініціативи доєдналися 100 країн світу.

Відтоді щороку згадують знаковий день – 27 січня 1945 року, коли солдати 1-го Українського фронту визволили в'язнів найбільшого нациського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

За різними оцінками, за час існування концтабору в ньому загинули від 1,5 до 2,2 млн юдей. Систематичне переслідування і знищення євреїв нацистською Німеччиною загалом тривало упродовж 1933-1945 років, жертвами масового знищення лише в роки Другої світової війни стали 4,5 млн дорослих та 1,5 млн дітей.

Чи не найбільші втрати - на території колишнього Радянського Союзу, зокрема в Україні. Як відомо, в урочищі Бабин Яр у Києві з вересня 1941-го до кінця вересня 1943-го систематично розстрілювали єврейське населення. Велике гетто було і на Львівщині.

Рівне також причетне до цієї трагічної сторінки історії. У вересні 1941 року в урочищі Сосонки (тоді на околиці Рівного) було вбито 17 тис людей.

З нагоди Дня пам’яті жертв Голокосту у Рівному та області відбуваються різні заходи, повідомляє пресслужба обласної ради. В Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці на сьогодні запланована лекція українського історика, політолога, професора, доктора політичних наук Максима Гона про ці та інші трагічні факти періоду Голокосту.

А напередодні на цю тему годину-реквієм провели в Рівненській обласній бібліотеці для молоді, там же працює тематична виставка книг "Не згасне свіча Голокосту". 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також