У Рівному встановлять 11 карт для незрячих туристів

1025 0

Ми у соцмережах:

У Рівному встановлять 11 карт для незрячих туристів

Незрячі жителі та гості міста отримали унікальну можливість якщо не побачити, то відчути на дотик туристичні місця у Рівному, як от краєзнавчий музей, зоопарк, драматичний театр та інші. Відповідні великі карти-білборди з нанесеними на них тактильними позначками з’являться в місцях масового скупчення людей. Це стало можливо, завдяки реалізації соціального проекту в рамках Громадського бюджету «Адаптація міської туристичної інфраструктури до потреб людей з інвалідністю».

 6 лютого в «Інваспорті» відбулася презентація проекту, автор якого Олексій Муляренко розповів:

-          Це по суті одиничний інклюзивний проект в рамках громадського бюджету в категорії вартістю до 250 тисяч гривень. Таким чином ми не лише робимо Рівне доступним для людей з інвалідністю, а й привертаємо увагу до їхніх потреб. Такі проекти є й в інших містах України, але їх дуже небагато. Хочу подякувати людям, які допомогли реалізувати цю ідею від її початку і до завершення, за їхні консультації і безпосередню підтримку. Обіцяю, що працюватимемо над темою безбарєрного простору для людей з інвалідністю й надалі. Це – лише початок.

Тактильні карти з позначками шрифтом Брайля допомагають орієнтуватися в просторі незрячим. Вона є багаторівневою і різноструктурною.

-          Ми розмістили на ній тільки центральну частину міста, бо шрифт Брайля є об’ємним і потребує багато місця, - розповіла одна з консультантів проекту Ніна Асєєва. – Карта спрощена, тому що розрахована на людей, які вивчатимуть її тактильно. На ній розміщені не лише музеї та театри, а й безбарєрні кафе та ресторани. Також тут є QR-код, перейшовши за яким можна заслухати аудіо-екскурсію про Рівне на своєму телефоні.

Загалом 11 таких білбордів буде встановлено по всьому місту: автовокзалі, в «Златі Плазі», парку ім.. Шевченка, Міському будинку культури, «Текстильнику». Вони виготовлені з пластику, якому не страшний дощ і сніг.

Окрім того, було створено 3 фільми про Рівне та його найвизначніші місця із сурдоперекладом. Їх також презентували в «Інваспорті» 6 лютого.

Авторка фільмів Надія Фоміна каже:

-          До створення кінострічок довелося залучити багато документознавців, істориків та фахівців у туристичній сфері. Ми хотіли зробити все можливе, щоб люди з інвалідністю змогли хоча би торкнутися думками до надзвичайно красивих пам’яток нашого міста, до частинки його історії. Дуже важливо, що таким чином ми можемо сприяти розвитку свідомого громадянського суспільства.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також