У салатах із супермаркетів живе стафілокок

2149 0

Ми у соцмережах:

У салатах із супермаркетів живе стафілокок

Щоб підхопити кишкову паличку чи золотистий стафілокок достатньо купити в одному із рівненських супермаркетів салатик або м'ясний рулет і пообідати ними. У цьому переконалися спеціалісти Рівненського обласного лабораторного центру.

Спалах кишкових захворювань у Рівному в 2,7 рази перевищує середній показник по області та в 1,6 разу — минулорічну захворюваність у самому обласному центрі. Рівненський обласний лабораторний центр провів опитування усіх 715 хворих, які за останні 7 місяців звернулися по медичну допомогу із симптомами отруєнь та кишкових розладів. Значна кількість потерпілих пов'язують свої захворювання із харчуванням у кафе і ресторанах та споживанням неякісної продукції з кулінарних відділів супермаркетів. Приблизно 3-6 скарг стосуються конкретних супермаркетів та закладів громадського харчування, де люди купували готові страви: салати, м'ясні та кондитерські вироби. У зв'язку з цим з 15 по 26 серпня Рівненський обласний лабораторний центр провів епідеміологічне дослідження у цих закладах. Зокрема, у 9-ти кулінарних відділах рівненських супермаркетів та одному закладі громадського харчування було відібрано та досліджено 22 зразки харчових продуктів. У 20 виявили мікроби. Повністю безпечної продукції не було у жодному закладі! У досліджених продуктах виявлено бактерії кишкової палички (зокрема умовно патогенні кишкові бактерії) та золотистий стафілокок, які провокують гострі гастроентероколіти. Значно перевищена допустима кількість дріжджових грибів та загальна кількість мікроорганізмів. Йдеться про такі заклади:

1. Мережа супермаркетів «Сільпо», вул. Київська,69 та вул. Гагаріна, 16 (мікроорганізми виділені із салатів «Мономах» та «Полонинський», курки по-діжонськи, торту «Іллюша», рулету вершково-фруктового). 2. Мережа супермаркетів «Наш Край» на пр. Миру, 2 та на вул. Карнаухова, 31 (з крилець курячих «Гриль» та паніні з куркою (італійський бутерброд з сиром, ковбасою чи м'ясом та овочами), салату «Купецький» та м'яса «по-французьки»). 3. Супермаркет «Сам-маркет», вул. Кн. Ольги, 1 (зрази з м'ясом, салат «Здоров'я»). 4. Супермаркет «Еко-маркет», вул. Соборна, 17 (вінегрет, зрази картопляні з м'ясом та торт «Трюфельний). 5. Супермаркет «Вопак», вул. Київська, 10 (торт «Оригінальний вечірній», млинці з лівером та салат буряковий). 6. Супермаркет «SPAR», вул. Відінська, 50 (паніні «Прошуто»). 7. Кафе «Мацурі», вул. Соборна. 263 (суші «Каліфорнія сяке сурими»). 8. Магазин «Тундир Хаус», вул. Київська, 67 (шаурма).

Коментар Романа Сафонова, в.о.директора Рівненського обласного лабораторного центру: — Ще кілька років тому при аналогічних перевірках не більше, ніж 30% відібраних зразків готової продукції кулінарних відділів у супермаркетах та закладах громадського харчування були небезпечними для здоров'я людини. Сьогодні цей показник просто вражає: 90% відібраних зразків виявились епідемічно небезпечними. Це є достатнім показником для того, щоб говорити, що недотримання елементарних санітарних норм приготування страв у супермаркетах та ресторанах стало у Рівному системною проблемою. Це означає, що працівники згаданих закладів не миють руки після туалету, для приготування страв використовують несвіжу сировину. Ми фіксували порушення умов зберігання страв, забруднені робочі поверхні для їх приготування. А їх треба не тільки мити, а й дезінфікувати. А найгірше те, що заклади, де були виявлені вищезгадані порушення, працюватимуть й надалі та продовжуватимуть торгувати готовою кулінарною продукцією. Адже лабораторний центр має право лише проінформувати їхніх власників а також Держпродспоживслужбу, про виявлені порушення.

Дарина Гузенкова


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також