У Шубкові збудували очисні, щоб… законсервувати?

1149 2

Ми у соцмережах:

У Шубкові збудували очисні, щоб… законсервувати?

Відсутність очисних споруд — проблема багатьох міст на Рівненщині. Зокрема, Рівне, в якому проживає майже чверть населення області, не може очистити всіх стоків власними очисними і користується послугами приватних, що належать «Рівнеазоту». У Дубні старі очисні не осилюють прийняти усі стоки, і значна частина неочищених потрапляє у річку Ікву. Порівняно з містами відсутність очисних у селах не є такою критичною, проте вирішити сільські проблеми, з іншого боку, значно дешевше для бюджету. Втім, як показав останній приклад, вкладати кошти у такі проєкти не завжди ефективно.

В’ячеслав ШкабараУ селі Шубкові, що біля Рівного, наразі завершують побудову очисних, зведення яких розпочали у 2017 році. Тендер, оголошений обласним департаментом будівництва, за 4,4 млн грн тоді виграло рівненське товариство «Комфорт-Еко», що належить рівненській родині Омельчуків. Збудувати очисні мали ще торік, проте восени термін здачі в експлуатацію продовжили ще на рік. Наразі очисні тестують та готують до передачі на баланс Шубківській сільраді. Але приймати їх вона фінансово не готова.

— Через низку причин у нас немає коштів, аби утримувати очисні, — зазначає заступник сільського голови В’ячеслав Шкабара. — Зупинено процес об’єднання нашої сільради в ОТГ, що дозволило б залучити до бюджету додатковий фінансовий ресурс. Також не сплачує податків наше основне підприємство — СП «Шубківське». Свого часу було дві невдалі спроби побудувати очисні споруди у селі. Якщо і цього разу об’єкт не запрацює, це викличе соціальне напруження у громаді.

Наразі очисні працюють у тестовому режимі, відбуваються пусконалагоджувальні роботи, опісля департамент будівництва передаватиме очисні нам. Взяти їх на баланс ми ще зможемо, а ось утримувати — ні. Нам доведеться їх законсервувати, а це невигідно. Орієнтована вартість утримання очисних — 20-25 тис. грн на місяць, що для нашого комунального підприємства — поки непосильна сума. Так само не вдасться покривати витрати за рахунок тарифу на водовідведення: у селі невелика кількість споживачів, а частина ще й має заборгованість. А за кошти сільського бюджету, які наразі маємо, можемо покривати лише захищені статті видатків (зарплату, оплату комунальних послуг).

В’ячеслав Шкабара на минулій сесії Рівненської облради просив обласних депутатів надати сільському бюджету дотацію на утримання очисних хоча б до того часу, поки сільрада не об’єднається у Білоцерківську ОТГ. Депутати погодилися, що допомогти треба, проте як саме допомагатимуть — має вирішити Рівненська ОДА.

— Ми три роки за рахунок природоохоронного фонду фінансували будівництво цих очисних, вклали мільйони гривень, тож не можна допустити, аби об’єкт не працював, — зазначив голова екологічної комісії облради Володимир Валявка. — Потрібно знайти кошти, поки не буде створено ОТГ і громада сама не утримуватиме очисні.

До слова, Шубківська сільрада готова до об’єднання з Білоцерківською та Городищенською сільрадами, проте частина мешканців останньої виступає проти сільського формату та вимагає, щоб село приєдналося до Рівного. Оскільки тривають судові спори щодо об’єднання Городищенської сільради з сусідніми селами, створення Білоцерківської ОТГ призупинили.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також