У стіні костелу у Клевані стирчать снаряди?

1314 0

Ми у соцмережах:

У стіні костелу у Клевані стирчать снаряди?

Досліджувати шість предметів, зовні схожих на снаряди, які стирчать у стіні Благовіщенського римо-католицького костелу XVII століття у Клевані на Рівненщині, піротехніки будуть лише після того, як громада, священник та Благодійний фонд «Спадок XXI століття» дійдуть згоди, чи варто це робити.

Про те, що у стіні храму застрягли боєприпаси і що вони можуть становити загрозу для людей та будівлі, рятувальникам повідомила мешканка Клеваня Інна Львівська, яка очолює Благодійний фонд «Спадок XXI століття». Ті вже було приготували техніку з підйомником, щоб їхати виймати зі стіни снаряди, але виявилося, що пані Львівська про своє занепокоєння та звернення до рятувальників настоятелю та прихожанам храму не повідомила, а вони — проти.

Інна Львівська біля брами костелу

— Наші працівники зустрілися зі священником, і він розповів, що у 20-30-х роках минулого століття у храмі проводили реконструкцію й навмисне вмурували в стіну болванки шести снарядів на знак міцності віри, щоб жодна зброя ці стіни не зруйнувала, — розповіла Інна Львівська. — Старі костели з вмурованими болванками є і в Польщі, і на Волині в Україні. Ксьондз розповів, що коли був настоятелем в одному з костелів Волинської області, розпорядився, щоб зі стіни дістали вмурований боєприпас, бо він заважав. А потім Мінкультури змусило його повернути все так, як було.

Якщо ми почнемо виймати ті предмети зі стіни, вона може зруйнуватися, тож постає питання, чиїм коштом мають її відновлювати. Це особливо непокоїть прихожан і ксьондза — вони вважають такі дії руйнуванням святині. Вони впевнені, що жодної загрози вибуху боєприпасів немає, їх спеціально вмурували років з 80 тому. Ми запропонували настоятелю підписати акт про те, що він відмовляється від проведення таких робіт. До всього, на їхнє виконання потрібен дозвіл міністерства.

Чи то болванки, чи справжні снаряди — достоту невідомо. Піротехніки кажуть, що зовні вони таки схожі на справжні, та щоб встановити це, потрібно оглянути зблизька, а вони знаходяться на висоті 15-20 метрів над землею. Припускають усе ж, що то лише болванки, бо снаряд при потраплянні в стіну міг не розірватися, але були б руйнування, а їх немає, предмети гарно вмуровані. При цьому рятувальники не відкидають і застережень Інни Львівської щодо можливої небезпеки, наприклад, у разі пожежі. Тож поки Благодійний фонд та костел не дійдуть згоди у цьому питанні, нічого робити не будуть.

У найбільш древньому місці польського міста Вроцлава — на острові Тумському також стоїть старовинний храм, у стіні якого колись нібито застрягла бомба. Про можливу небезпеку від неї свого часу також багато говорили і дійшли висновку, що вона не загрозлива. Тепер про стіну з бомбою розповідають легенди туристам.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також