У центрах ПМСД пацієнтів почали ділити на «червоних» та «зелених»

1259 0

Ми у соцмережах:

У центрах ПМСД пацієнтів почали ділити на «червоних» та «зелених»

1 квітня завершився перехідний етап реформування первинної меддопомоги. Відтепер гроші ходять за пацієнтом, тож центри первинної медико-санітарної допомоги, в яких працюють не лише сімейні лікарі та педіатри, а й вузькі спеціалісти, як-от офтальмологи, дерматологи і т.п., отримуватимуть кошти, пропорційно до кількості пацієнтів, які уклали з працівниками центру декларації.

Так, в середньому на одного пацієнта (а сума залежить від віку пацієнта) Національна служба охорони здоров’я перераховуватиме центрам ПМСД 370 грн на людину в рік.

Усіх, хто підписав декларації, відносять до "зеленого списку" пацієнтів. Відповідно до закону, їм надається певний перелік безкоштовних послуг, зокрема консультації лікарів та базові аналізи.

Ті, хто декларації не підписав, до 1 липня будуть у так званому «червоному списку». За них НСЗУ ще платитиме кошти три місяці, але менші суми. З липня таких пацієнтів проситимуть оплачувати навіть консультацію лікаря самотужки.

Проте у випадку невідкладного стану допомогу будуть надавати всім, незалежно, чи є підписана декларація. Так само приїздитиме, незважаючи на декларації, «швидка».

Підписати декларацію можна у будь-який час, вибравши сімейного лікаря як самотужки, так і попросивши чиєїсь підказки.

Проте варто зазначити, що з лікарями, в яких вже набрана максимальна кількість пацієнтів, підписати декларацію не вдасться.

І додамо, що сімейний лікар чи педіатр, якого ви обрали, може виїздити на ваше прохання до вас додому. Лікар має сам оцінити, чи доцільно йому їхати, чи ні. Проте як зазначив РВ начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів, якщо лікар відмовиться виїздити і це матиме негативні наслідки для пацієнта, медик нестиме відповідальність.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також