У військовій формі і в масці — чи впізнають гвалтівника школярки у Рівному

4631 0

Ми у соцмережах:

У військовій формі і в масці — чи впізнають гвалтівника школярки у Рівному

У Рівному 21-річний військовослужбовець поглумився над третьокласницею — просто біля школи. В результаті дитина отримала фізичну травму, а лікування душевної може розтягнутися на роки і вплинути на все її життя.

10 листопада зранку до поліції звернулася заступниця директора однієї зі шкіл міста, розташованих в районі Боярки. За її словами, третьокласницю біля школи зґвалтував невідомий чоловік. Пізніше прибиральниця школи розповіла журналістам, що впізнала його з фотокартки, яку показувала поліція. Вона неодноразово бачила його тут. Жінка припустила, що насилля над дівчинкою він вчинив в теплиці школи на задньому дворі.

Зловмисника виявили на одній з вулиць Рівного. Ним виявився військовослужбовець однієї з частин Рівненського гарнізону. Відомо, що він і раніше потрапляв у поле зору правоохоронців: притягувався до адміністративної відповідальності за незаконне зберігання наркотичних речовин, а також відносно нього триває досудове розслідування за аналогічним фактом — статтею 309 ККУ. Рівнянина затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Відповідно до медичного огляду він був тверезим, однак в нього також відібрали біологічні зразки.

— З власних джерел нам стало відомо, що той чоловік служить у військах зв’язку, сам з Рівненської області. Поліція перевірятиме факти його причетності до аналогічних випадків. Бо є звернення до поліції рівнян про чоловіка у військовій формі, що демонстрував свої геніталії у маршрутці дитині, на зупинках громадського транспорту, в центрі міста, в мікрорайоні «На Щасливому». Він був у військовій формі, але в масці, як того вимагають карантинні обмеження. Тому із впізнанням можуть виникнути проблеми.

Валерій Басалига, прес-офіцер ОК «Захід», коментує:

— Цей військовослужбовець, який був призваний у 2019 році і підписав контракт із ЗСУ, систематично здійснював порушення військової дисципліни. За це командування військової частини підготувало документи на його звільнення із військової служби. Проте відповідно до Закону України про військову службу і військовий обов’язок звільнити його можна лише при наявності в його справі двох винесених судових рішень за адміністративними чи кримінальними правопорушеннями. За ним числиться поки одне.

Командування та особовий склад оперативного командування «Захід» рішуче засуджує ганебний вчинок військовослужбовця і всебічно сприятиме проведенню слідства. Ми розраховуємо на належну правову оцінку скоєного.

Чи можна було запобігти злочинові? Чимало рівнян, обурених батьків особливо, задають ці запитання. Адже є превентивні заходи, які мали б дати результат. Наприклад, коли військовослужбовця приймають на службу до армії, він проходить, тільки коли успішно здає тести у психологів. Відпрацьовуючи заяви рівнян про чоловіка, що розмахує геніталіями перед дітьми по Рівному, чи не мала би поліція вийти на якийсь слід? По ідеї, територія шкіл також мала би бути під охороною.

— Штатними розписами Міносвіти охоронець території школи не передбачений, — пояснює начальник міського управління освіти Василь Харковець. — Зовнішнє відеоспостереження є лише в 16 з 35 шкіл міста. Не шукайте винних серед освітян.

Поліція помістила підозрюваного в ізолятор тимчасового тримання, 12 листопада йому обиратимуть міру запобіжного заходу. За фактом зґвалтування особи, яка не досягла 14 років, слідчі Рівненського відділу поліції розпочали досудове розслідування за частиною 4 статті 152 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 10 до 15 років.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також