У Якимця — контроль, а в Денисюка — партія

1258 0

Ми у соцмережах:

Засідання фракції «Громадський контроль»

У депутатському корпусі міської ради Рівного завершилися ті процеси, паростки яких були помітні ще у лютому. Тепер можна впевнено сказати, що в раді сформована нова більшість, яка виконує забаганки Володимира Хомка.

З цієї новини рівненщини 14 вересня і розпочалося чергове пленарне засідання. Святослав Стельмащук, лідер однієї з найбільших досі нібито опозиційних фракцій, озвучив з трибуни, що більше не має нічого спільного з «Громадським контролем». Згодом те ж саме зробила депутатка Тетяна Чубай, заявивши, що має різні погляди із своєю вже колишньою командою. Аби зрозуміти, чому це сталося, потрібно перенестися у 2015 рік. Тобто на момент формування виборчих списків партії на місцевих виборах.

Перед виборами амбітний бізнесмен Дмитро Якимець почав «піарити» свій «Рівненський громадський контроль». Воно лише звучить так гордо. Насправді ж це була звичайна громадська організація, яка перед самими виборами мала перетворитися у партію, що й сталося. Однак Дмитро Якимець не був беззаперечним лідером партії, яка висувала його на пост міського голови. Замість нього партією керували інші, хоч до виборів він і мав там вплив.

Скажімо, вирішував, хто під цим брендом балотуватиметься до міської ради. Кажуть, що проект у Якимця просто «віджали». Але правильніше буде вважати, що це була одна з умов його фінансування. Тому через кілька місяців після програшу на виборах міського голови Дмитро Якимець зробить заяву, що партія належить іншому бізнесмену — Роману Денисюку. Вважалося, що п'ять депутатів Всеукраїнського об'єднання «Громадський контроль» будуть всіляко вставляти «палки в колеса» Володимиру Хомку. Проте на практиці вийшло інакше. Це продемонструвало голосування за продаж 50 соток землі на вулиці Київській підприємцю Івану Хомичу. Тоді синхронно із секретарем міської ради Сергієм Паладійчуком та більшістю, яка підтримує чинного міського голову, кнопку «за» тиснуть три депутати «опозиційного» контролю.

Наділ продали всього за 11 тисяч доларів. Після цього виник скандал, що це могла бути чергова схема віддавання землі за безцінь. Розуміючи, що відбувається щось не те, Денисюк робить заяву про розпуск фракції. Однак нічого не відбувається, бо фракція уже неконтрольована, а схожі «земельні» голосування відбуваються у такому ж дусі. Через це Святослав Євтушенко, Любов Романюк, Святослав Стельмащук, Тетяна Чубай та Роман Яворський останні місяці уже й перестали збиратися на звичну фракційну нараду перед сесією. Останнім цвяхом, забитим у провал проекту, стало обрання новим головою фракції керівника івент-агенції «Мегаподія» Романа Яворського. Його заступницею стала депутатка Любов Романюк, яка, щоправда, написала ще й заяву на вихід з партії.

Дмитро Якимець, рівненський політик: — Мені дуже шкода, що фракція не зберегла свою єдність у складі п'яти чоловік. Це дуже погано, але я вже більше півтора року займаюся іншими проектами.

Роман Денисюк, голова партії «Громадський контроль»: — У нас було політичне рішення, що партія не несе жодної відповідальності за роботу фракції. Ми її розпустили. Бо там є певні люди, які мають зовсім інші цінності. Зараз наша партія співпрацює з багатьма депутатами із різних фракцій. Однак з Яворським та Євтушенком у нас такої співпраці немає і, вочевидь, не буде.

Святослав Стельмащук, депутат міської ради: — Ми йшли з хорошими ініціативами для міста. Проте з часом у нас стала відсутня будь-яка єдність. Наприклад, домовлялися голосувати так, а на практиці відбувалося по-іншому. В кожного депутата різні політичні погляди. Ще півроку тому ми мали розбігтися, бо так сказав голова партії Роман Денисюк. Але троє людей не хотіли розпускати фракцію. Тоді партія «Громадський контроль» від нас відмовилася. Бо депутати голосували за питання, які суперечать інтересам громади. Наші депутати підтримали проект рішення про виділення землі на вулиці Київській. Можна говорити, що це була схема. Бо бюджет міста недоотримав приблизно 50 тисяч доларів.

Роман Яворський, новий керівник фракції: — Зараз наша фракція складається з трьох депутатів: Романюк, Євтушенка та мене. Ніхто з нас не є членами «Громадського контролю». Голова партії не може розпустити фракцію, бо її утворюють депутати. Це може трапитися, коли більшість депутатів з неї вийде або через рішення суду. А так відбувся пшик, не більше.

Володимир Хомко, міський голова, іронічно прокоментував ситуацію: — У політичній спільноті Рівного це викличе великий шок. Після прориву Саакашвілі це друга серйозна політична подія в Україні.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також