У заплаві річки на Рівненщині екоінспекція виявила перевищення вмісту хімречовин

677 0

Ми у соцмережах:

У заплаві річки на Рівненщині екоінспекція виявила перевищення вмісту хімречовин

Держекоінспекція отримала результати аналізів проб ґрунту заплави річки Іква на Рівненщині. Деякі показники в рази перевищують норму. Матеріали передали правоохоронцям, поліція встановлює, хто відповідальний за забруднення.

В середині квітня Суспільне повідомляло: у селищі Млинів місцевий житель виявив дві ями у заплаві річки Іква, які були заповнені білою рідиною, та канаву, яка сполучала ями з річкою. Жителі підозрювали, що труби, які йдуть під землею і з яких ймовірно й витікає рідина, йдуть від підприємства, яке займається виробництвом труб та профілів із пластмас.

На місце виїжджала поліція та представники Держекоінспекції Поліського округу. Останні відібрали проби ґрунтів у заплаві для аналізів.

Тоді ж у поліції розпочали досудове розслідування та призначили ряд експертиз.

Власник ТзОВ "Вест Хім" Андрій Артишевський коментувати ситуацію не захотів. У телефонній розмові, щоправда, заперечив, що з території підприємства щось виходить за межі. Він сказав, що говорити можна буде після того, як пройдуть перевірки.

Заступниця начальника відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції Поліського округу Тетяна Кліма повідомила Суспільному: чотири показники проб ґрунту перевищують норму, деякі в майже двадцять разів.

"Робили амоній — перевищення у 18 разів. Нітрати — у 3,4 раза, рухомі форми фосфору — у 1,73 раза. Сульфати — у 1,59 раза. Розмір нарахування збитків буде залежати від грошової оцінки землі", — зазначила Тетяна Кліма.

І додала, що на момент забору аналізів скидування забруднювальних речовин не відбувалося. Тому робили аналізи проб ґрунтів, взятих у заплаві річки.

Начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Михайло Боровицький зазначив, що результати аналізів разом з іншими матеріалами у справі вже передали правоохоронним органам.

"Скерували матеріали до поліції, чекаємо прийнятого рішення поліцією щодо встановлення винних осіб. Після цього на особу, яку встановить поліція, буде накладено штраф. Сума шкоди, яка нарахована — 9 417 гривень", — розповів Михайло Боровицький.

"Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом забруднення земель та вод. Проводять слідчі дії, призначені відповідні експертизи. Наразі встановлюють причетних до цього осіб", — розповіла пресофіцерка Нацполіції області Катерина Загурська.

Коментувати ситуацію власник ТзОВ "Вест Хім" Андрій Артишевський відмовився. Журналістам Суспільного він уточнив, що результатів аналізів не бачив. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також