У заповіднику біля Білого озера видобувають бурштин

1903 0

Ми у соцмережах:

У заповіднику біля Білого озера видобувають бурштин

Звернення до Національної поліції в області щодо пошкоджених територій у Рівненському природному заповіднику, що у Володимирецькому районі, голова ОДА Олексій Муляренко спрямував в понеділок, 28 серпня. Свою заяву підкріпив фото— та відеодоказами.

Олексій Муляренко розповів, що відпочиваючи минулих вихідних на Білому озері, він вирішив оглянути виїзд на території Білоозерського лісництва: — Там я побачив канави довжиною від 400 до 600 метрів, які пристосовані для забезпечення водою мотопомп, що використовують для нелегального видобутку бурштину. Найбільша з канав зовсім свіжа на вигляд. Вона з'явилася декілька тижнів тому, але з її допомогою вже неодноразово видобували сонячне каміння. Підтвердженням чого є чимала ділянка поряд із видимими ознаками роботи на ній мотопомп. Зі слів очевидців, в ніч з 26 на 27 серпня, а також до цього, там працювала група невідомих осіб із мотопомпами. На місці можна було побачити свіжі сліди перебування людей — недопалене вогнище, залишки їжі та знищені дерева. Водночас Олексій Муляренко за допомогою GPS навігатора зафіксував координати значних порушень земель через дії невстановлених осіб. За зверненням голови ОДА правоохоронці невідкладно відкрили кримінальне провадження та розпочали досудове розслідування щодо цих фактів.

бурштин

А 29 серпня, в облдержадміністрації з ініціативи керівника Рівненщини відбулася нарада за участю правоохоронців, екологів та лісників. Під час якої Олексій Муляренко дав доручення керівництву заповідника та управлінню лісового господарства до 1 вересня засипати ці траншеї, аби унеможливити подальшу нелегальну діяльність там з видобутку бурштину. Така ініціатива влади, кажуть в облдержадміністрації, викликала спротив тих, хто не зацікавлений у стабілізації ситуації щодо видобутку сонячного каміння.Було здійснено спроби дискредитувати дії голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка щодо наведення порядку в Рівненському заповіднику. В облдержадміністрації повідомляють, що за годину до проведення наради з правоохоронцями та екологами на місцях нелегального видобутку бурштину, зафіксованих очільником Рівненщини, «з'явилася знімальна група одного з центральних проросійських телеканалів, а місцева «одіозна» кореспондентка цього телеканалу безпідставно звинуватила Олексія Муляренка в бездіяльності». Але, підкреслюють в ОДА, факти спростовують неправду, поширену цими «журналістами. Під час наради під керівництвом голови ОДА Державній екологічній інспекції було доручено провести невідкладну позапланову перевірку за цим фактом та визначити заподіяну державі шкоду. Правоохоронним органам — забезпечити охорону громадського порядку під час роботи працівників заповідника, лісового господарства та екологів, надати правову оцінку діям або бездіяльності усіх причетних до цих фактів осіб та притягнути винних до відповідальності. Олексій Муляренко доручив заступнику голови облдержадміністрації Ігору Тимошенко надіслати звернення у Кабмін щодо необхідності посилення відповідальності осіб, які завдають шкоду заповідним територіям, а також підготувати звернення до Верховної Ради України з приводу якнайшвидшого прийняття Закону щодо видобутку бурштину.

Сергій КАРЛОВ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також