У Зірному ліцензовано виготовлятимуть спирт та перероблятимуть відходи

1095 0

Ми у соцмережах:

У Зірному ліцензовано виготовлятимуть спирт та перероблятимуть відходи

Одним зі трьох держпідприємств в Україні, які отримали ліцензії на виготовлення спирту, став і Зірненський спиртзавод. Нещодавно на підприємство призначили нове керівництво. Нині тут вкладають значні кошти в налагодження очисних механізмів для того, щоб зменшити шкідливий вплив на довкілля. Дбають і про розвиток громади в Зірному: постачають воду об’єктам соціальної інфраструктури, підтримують місцеву футбольну команду, збираються реставрувати місцеву історичну пам’ятку – водонапірну башту.

 Тимчасово виконуючий обов’язки директора ДП “Зірненський спиртзавод” Роман Яцик розповідає:

-          Скоро нашому підприємству виповниться 115 років. Тут люди працюють цілими сім’ями, родинами, династіями. Працівники виходять на пенсію, а їм на зміну приходять їхні онуки. Всі ми пам’ятаємо колишнього керівника – Георгія Мироненка, іменнем якого названо вулицю в селі та який зробив чимало для успіху підприємства. Це людина-легенда і я як молодий керівник маю на меті перейняти досвід свого легендарного попередника та добросовісно служити нашій сільській громаді.

Спиртзавод забезпечує безкоштовним водопостачанням місцеву тублікарню, дитсадочок, школу і частину житлового сектору. Це стратегічно важливий об’єкт доля Зірного та сусідніх сіл, адже забезпечує робочими місцями місцевих жителів. Голова первинної профспілкової організації підприємства Валентина Галайчук каже:

У нас чудовий колектив. Ми дуже цінуємо наших ветеранів праці та раді, що вони з задоволенням діляться своїм досвідом із молоддю. Підтримуємо їх та діючих працівників матеріально, коли виникає така необхідність. Ми організовуємо екскурсії та відпочинок з оздоровленням для наших працівників. Також ми даємо можливість їхнім дітям безкоштовно навчатися на профільних спеціальностях, аби ті могли отримати освіту і теж долучитися до нашого колективу. Приємно, що багато молоді по завершенню навчанню приїздять у рідне село і йдуть працювати на “Зірненський спиртзавод”.

Останнім часом на заводі посилену вагу почали приділяти екологічній ситуації в селі та найближчих населених пунктах. Адже не секрет, що будь-яке виробництво негативно впливає на навколишнє середовище.

-          Питання екології на спиртзаводі надзвичайно тяжкі та проблемні, адже щодня на виробництві виділяється 400-440 кубометрів відходів кукурудзи, - розповів теплотехнік спиртзаводу Іван Полюхович. - Вони відкладаються на так званих полях фільтрації та створюють проблеми на десятки років. З цим стикаються усі спиртзаводи. За десятки років роботи на полях фільтрації накопичилось їх тисячі метрів кубічних. Тому ми не чекали пори потепління, а постали собі на цей рік ціль, якщо не повність, то на 95% позбавитись від негативу, який накопичився. Ми уклали договір з київською фірмою та почали обробляти поля фільтрації спеціальними біопрепаратами. В кінцевому варіанті збираємося отримати чисту воду та цінний осад, який має такі ж властивості, як і торф.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також