У зоні відчуження ЧАЕС випробовували обладнання для безпеки зберігання радіоактивних відходів РАЕС

590 0

Ми у соцмережах:

У зоні відчуження ЧАЕС випробовували обладнання для безпеки зберігання  радіоактивних відходів РАЕС

На комплексі виробництв «Вектор» у зоні відчуження Чорнобильської АЕС успішно проведені «холодні випробування» обладнання та систем, які візьмуть участь у прийманні упаковок радіоактивних відходів Рівненської АЕС у вигляді солебітумного компаунду

У числі радіоактивних відходів, які сьогодні зберігаються у сховищах тимчасового зберігання РАЕС, є 739 контейнерів із іммобілізованими у матрицю бітуму відходами – СБК низької та середньої активності, які напрацьовані до 2002 року на установці бітумування рідких РАВ – єдиній подібній в Україні. Захоронення перероблених РАВ АЕС в країні здійснює Держспецпідприємство «ЦППРВ», сховища якого розташовані на комплексі виробництв «Вектор». Рівненська АЕС першою в Україні надала усі необхідні дані для передання відходів на захоронення до спецпідприємства, повідомляє вебсайт РАЕС.

Із врахуванням існуючої міжнародної практики на РАЕС виконується комплекс заходів щодо передання контейнерів із СБК, які наразі перебувають на тимчасовому зберіганні у спеціальних контейнерах КРО-200, та тих, які виробляються на комплексі з переробки радіоактивних відходів, для захоронення у зону відчуження. Етапи приймання контейнерів із СБК днями відпрацьовані на КВ «Вектор» за участю представників Інспекції з ядерної та радіаційної безпеки в зоні відчуження, ДНТЦ ЯРБ та ДСП «ЧАЕС». Проведені випробування є важливою частиною робіт з приймання, переробки та захоронення радіоактивних відходів, що дозволить звільнити сховища для тимчасового зберігання РАВ Рівненської АЕС.

«Щоб зробити радіоактивні відходи безпечними, їх іммобілізують та розміщують у спеціальні контейнери. Міцні матеріали утримують в собі радіонукліди, забезпечуючи безпеку зберігання та захоронення РАВ, окрім цього, функцію утримання також виконує спеціальний контейнер та сховище. Головне завдання сховищ для захоронення – ізолювати від навколишнього середовища радіоактивні відходи на час їх повного розпаду. Для цього наявні всі необхідні технічні рішення, обладнання та технології», – прокоментував т. в. о. начальника цеху дезактивації та радіоактивних відходів Рівненської АЕС Володимир Горбунов.

Відповідно до технічного рішення «Про порядок переробки радіоактивних відходів у вигляді солебітумного компаунду з подальшим захороненням» контейнери КРО-200 із СБК РАЕС будуть передані до тимчасового збереження на КВ «Вектор». Другим етапом є передання контейнерів із СБК на переробку до ДСП «ЧАЕС», де буде виконана іммобілізація контейнерів шляхом цементування у контейнери КЗ-3 та характеризації на заводі переробки твердих РАВ. Третім етапом стане захоронення іммобілізованих у КЗ-3 контейнерів на спеціально обладнаному приповерховому сховищі твердих РАВ на КВ «Вектор».
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також