Україна зможе виграти лише у 2025 році, але за певних обставин, - британський аналітик

1409 0

Ми у соцмережах:

Україна зможе виграти лише у 2025 році, але за певних обставин, - британський аналітик

Заява Володимира Зеленського про те, що генерали у 2024 році мають звільнити більшу частину окупованої території є нереалістичною. Якщо українська армія почне це виконувати, то країна приречена на поразку.

Адже Київ не матиме достатньо ресурсів протягом усього 2024 року, щоб проводити масштабний наступ, стверджує аналітик Королівського інституту збройних сил Джек Уотлінг.

По-перше, солдати.


Для контрнаступу України союзники створили спеціальну програму, під час якої у Британії протягом 5 тижнів навчали українських мобілізованих. Однак під час Другої світової війни британські військові навчали одного піхотинця 22 тижні. Як наслідок, українські військові за 5 тижнів ледь навчилися керувати новонаданою технікою, а їх кинули в наступ на півдні. За 5 тижнів навчання неможливо навчитися здійснювати складні маневри.

По-друге, брак артилерійських боєприпасів.

У пік наступу Україна випускала до 7000 артилерійських снарядів на день. А це 80% бойових втрат Росії. Однак до кінця року українські сили почали вистрілювати близько 2000 снарядів на день. В свою чергу, російські війська вистрілюють близько 10 000 снарядів на день. Якщо Україна знову не зможе створити локальні умови артилерійської переваги, будь-які нові наступальні операції призведуть до невиправданих втрат українських військ. Також ЗСУ не зможуть стримувати й російські атаки.

Проблема у тому, що країни Європи надавали українській армії боєприпаси зі своїх складів замість того, щоб відновлювати власні виробництва. Зараз запаси європейських країн фактично вичерпані.

Для продовження досягнення локальної артилерійської переваги Україні знадобиться близько 2,4 мільйона боєприпасів на рік. Але міжнародним партнерам України, включно зі Сполученими Штатами, буде важко забезпечити половину цього в 2024 році.

Схожа проблема й з артилерійськими стволами. Щоб відновити наступальний потенціал і захиститися від атак Росії, Україні знадобиться приблизно 1800 замінних артилерійських стволів на рік, що поки теж є проблемою.

По-третє, ракети.

Ракети для ППО будуть постійною потребою: зараз Росія виробляє понад 100 крилатих і балістичних ракет і 300 ударних безпілотників на місяць. Щоб стримати шкоду від цієї зброї, Україні знадобляться поповнення західних систем ППО. Якщо західні країни не збільшить свої потужності з виробництва цих систем, Росія візьме верх.

Реалістичним є сценарій того, щоб українські війська весь 2024 рік перебували в обороні. Завдяки цьому ЗСУ зможуть зібрати ресурси та підготувати й навчити нові підрозділи, а в Європі завершать розгортатися нові виробництва. Це буде вигідно союзникам Києва й США, бо Європа наростить потужності своєї збройової промисловості, що зменшить тягар на США по захисту Європи.

Такий план є реалістичний та менш затратний. Адже загальні оборонні бюджети 54 країн, які підтримують Україну, значно перевищують 100 мільярдів доларів на місяць. Натомість нинішня підтримка України коштує цим державам менше 6 мільярдів доларів щомісяця. А інвестиції країн Європи у свою промисловість будуть вітатися народами цих країн. Особливо у період економічної напруги.

В свою чергу, українська армія матиме реальні ресурси, щоб перемогти Росію на полі бою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також