Українські полярники дісталися Чилі

2070 0

Ми у соцмережах:

Українські полярники дісталися Чилі

Україні вдалося доправити в Чилі учасників 25-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ), які мають змінити на станції «Академік Вернадський» своїх колег. Сьогодні, 30 березня, команда полярників уже перебуває в місті Пунта-Аренас на березі Магелланової протоки. Тепер, відповідно до впроваджених у Чилі обмежень, члени експедиції будуть на обсервації, після чого зможуть продовжити шлях кораблем. У складі цієї експедиції - Ігор Дейнека, анестезіолог з Рівного

«На станції на них вже дуже чекають зимівники та зимівниці 24-ї УАЕ, а також сезонний загін дослідників, який нам вдалося туди «закинути» ще в січні-лютому. Нагадаю, що через карантин 25-й експедиції не вдалося з першого разу дістатися Латинської Америки, і вона була змушена повернутися в Київ. Але зараз команда вже в Чилі, і ми чекаємо на успішну перезмінку. Цьому наразі сприяє навіть глобальне потепління. В Антарктиці цей рік видався аномально теплим, тож акваторія станції буде вільною від криги впродовж усього квітня. Бо у «нормальні» роки станція закривається кригою вже після першої декади квітня», – пояснив керівник Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий.

Він також наголосив, що відправка 25-ї УАЕ в умовах пандемії COVID-19 та карантину була дуже складною і стала можливою лише завдяки скоординованій роботі багатьох людей та відомств: МОН, МЗС, прикордонників, Нацполіції, НАНЦ, українських представництв у Туреччині, Катарі, Перу, Бразилії та Чилі, уряду Республіки Чилі.

«Особливо хочу відзначити роль МЗС та українських дипломатів на всьому шляху перельоту експедиції. Саме українська дипломатія змогла зробити те, що видавалось абсолютно неможливим – забезпечити дозволи на транзит всіх країн, закритих для приїзду іноземців, дозволи на вильоти та посадки літаків попри закриті повітряні зони і навіть дозвіл влади Чилі на перебування експедиції в країні попри запроваджені надзвичайний стан та комендантську годину», – зазначив Євген Дикий.

Нагадаємо, що вперше 25-та УАЕ вирушила на станцію 16 березня. Однак 20 березня їм довелося повернутися в Київ. Уся команда добровільно поїхала на тимчасову обсервацію та пройшла лабораторний тест на наявність коронавірусу. Ні в кого з учасників експедиції не було виявлено COVID-19. 

За повідомленням МОН.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також