Українці відзначили другу річницю Революції гідності протестами та революційними закликами

924 0

Ми у соцмережах:

Українці відзначили другу річницю Революції гідності протестами та революційними закликами

Відзначення другої річниці початку Революції гідності пішло зовсім не за тим планом, який узгодила влада. На Майдані Незалежності лунали революційні промови, українці вимагали відставки уряду та пікетували Адміністрацію президента. Неодноразово лунали гасла "Ганьба", "Банду геть", "Революція".

субота друга ричниця 2 21 листопада активісти завадили проведенню концерту на честь другої річниці Євромайдану. Людей обурило те, що цю дату планували відзначати як свято. Альтернативний майданчик влаштували на даху автомобіля. Виступали із промовами всі охочі, здебільшого висловлювали незадоволення чинною владою, ходом реформ і невиконанням тих вимог, які ставив Майдан перед новими обранцями. На Майдані Незалежності мав відбутися студентський музичний марафон. Його учасників вигнали зі сцени, а один із гуртів закидали камінням, як розповіли самі артисти. Ці дії викликали обурення учасників зірваного концерту, і вони записали відеозвернення, в якому пояснюють, що і вони, і їхні рідні були активними євромайданівцями, тому такі дії вважають провокацією. Увечері 21 листопада близько 200 мітингувальників вирушили під будівлю Адміністрації президента. Головною метою пікету було привернути увагу до подій у Херсонській області. Люди тримали в руках державні українські та кримськотатарські прапори, а також символіку "Правого сектора". На знак протесту проти дій силовиків відносно учасників акції, які перешкоджали ремонту пошкоджених електроопор у Чаплинці Херсонської області, пікетувальники скандували "Слава Україні!", "Порошенка на гілляку!", "Крим — це Україна". Працівникам міліції вони кричали: "Не тих охороняєте!". Активісти наблизилися впритул до кордону правоохоронців, проте обійшлося без сутичок.

У Рівному вінки та квіти до пам'ятника «Загиблим за Україну» поклали керівники області та міста. Згодом до них приєдналися військовослужбовці, громадські активісти та небайдужі рівняни, які прийшли разом відзначити річницю Революції гідності. Біля дошки пам'яті загиблим Героям "Небесної сотні" та АТО також згадували загиблих — вшанували хвилиною мовчання. Священнослужителі відслужили панахиду, а учні рівненських шкіл зачитали власні тематичні твори. Потім рівняни поклали біля портретів гірлянди та квіти. А щоб згадати, як формувався Євромайдан у Рівному, в обласному краєзнавчому музеї зустрілися студенти та громадські активісти — учасники Революції гідності. Під час зустрічі присутні переглянули документальні фільми про події Майдану.
22 листопада народне віче продовжилося так само із революційними настроями, про які говорили зі сцени. Присутні казали, що прийшли підтримати рух, який, на їхню думку, може стати "третім Майданом". "Я не втомлюся, поки не буде наша українська перемога. Поки в Україні не буде влада, яка захищатиме інтереси держави і українців", — заявив зі сцени політик Степан Хмара. Головними промовцями зі сцени впродовж обох днів відзначення революційних річниць стали військовослужбовці. "Тут більше половини людей зібралася для того, щоб не відзначити, а згадати, вшанувати тих, хто віддав своє життя, пролив свою кров. Перестаньте займатися популізмом, я до всіх звертаюся. До політиків у першу чергу. Ми не для того там стояли, щоб тут зараз такий бардак відбувався. Не ми взяли зброю, нам довелося це зробити", — промовив зі сцени боєць АТО, який був поранений на Донбасі. субота друга ричниця 3 Із критикою в бік влади та президента до присутніх на Майдані Незалежності звернувся і депутат Верховної Ради Володимир Парасюк: "Немає третього Майдану, другий не закінчився. Він триває і триватиме, доки ми не переможемо", — заявив Парасюк. Він виявився єдиним нардепом, який виступив зі сцени на Майдані Незалежності під час відзначення Революції гідності. Політолог Віктор Замятін не відкидає можливості виникнення "третього Майдану", як його називають люди, проте вважає, що він може мати й четвертий порядковий номер, з огляду на події 1990-х років. "Прогнозувати такі речі неможливо. Двічі люди, які перебували при владі і при цьому щиро вірили в соціологію, були дуже неприємно здивовані, коли починався Майдан у 2004 і в 2013 роках", — розповів Радіо Свобода Віктор Замятін. Як вважає політолог, протестні настрої, які проявилися під час відзначення річниці Революції гідності, пройшли повз увагу влади, проте це не є спланованим ігноруванням. Віктор Замятін пов'язав інформаційну тишу з боку влади щодо акцій протесту із нерозумінням очільниками держави своєї ролі та відповідальності.
http://www.radiosvoboda.org.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також