Уперше за сто років на півночі Рівненщини побачили сліди ведмедя

7593 0

Ми у соцмережах:

Уперше за сто років на півночі Рівненщини побачили сліди ведмедя

Це виявили майстри служби охорони під час патрулювання масиву Переброди ще у травні цього року. У заповіднику стверджують, що згодом сліди ведмедя побачили на території Білорусі.

Про це Екоклубу повідомив заступник директора з наукової роботи Рівненського природного заповідника Михайло Франчук.

- Ведмідь зайшов з території Білорусі, пересувався по болотах, згодом по маршруту назад зайшов в Білорусь. Природні популяції ведмедів на Поліссі востаннє були у 1910 році, згодом вони зникли. Зараз природна популяція є на півночі Вітебської області, що у Білорусі. Щодо територій України, то побільшало ведмедів у Чорнобильській зоні. Думаю, уже формується локальна популяція, - говорить Михайло Франчук.

Серед цікавого також те, що у Рівненській області налічують близько 25  рисей. Для них розмістили 10 фотопасток, що розташовані по території області. Найближчу виводкову ділянку зафіксовали за 10 кілометрів від Рівного, поблизу Азоту, де цього року рись вивела трьох особин. Невдовзі природний заповідник разом із фондом WWF проводитиме вже вдруге облік рисей по всій території області, тож згодом знатимемо їхню точну кількість!

Робота працівників природного заповідника неможлива без матеріально-технічного забезпечення. На жаль, за 20 років існування Рівненського природного запоідника, держава повністю не забезпечує всім необхідним, стверджує Михайло Франчук: “Видають лише кошти на заробітну плату, сплату за електроенергію та паливо. Ми потребуємо і спецодяг, і зброю, транспорт, паливно-мастильні матеріали. Також немає страхування життя і соціальних гарантій, оскільки щодня майстер служби охорони ризикує своїм життям. На нього можуть посягати порушники, браконьєри, лісокради, він може втопитися в болоті, отримати укуси отруйних змій тощо”.

Допоможіть заповіднику у виданні брошури про збереження рідкісних видів та їхню цінність! Щоб надрукувати 1 000 одиниць, заповіднику потрібно близько 2-х тисяч гривень. Поширення таких брошур в населених пунктах, що межують із заповідником, справді допоможе підняти екологічну свідомість та проінформованість населення про рідкісні види та їх охорону.

Благодійні внески можна надсилати на рахунок Екоклубу з приміткою “для заповідника”. Реквізити шукайте на сайті у розділі «Підтримати» > «Благодійний внесок». Зробімо новорічно-різдвяний подарунок Рівненському заповіднику!
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також