Урожай з полігона: про затриманого на хабарі рівненського полковника

3571 0

Ми у соцмережах:

З автомобіля полковника Олександра Ніколайчука у неділю вилучили 7 тисяч доларів

Військовий полігон, що розташований на північ від села Олександрія, займає чималу площу землі, яка могла би давати урожай, якби по ній періодично не їздили танки та інша військова техніка. Як виявилося, урожай полігон таки дає.

Донедавна його у вигляді хабарів збирав начальник полігона на прізвище Ніколайчук. Саме за цим заняттям його застукали детективи — сім тисяч доларів, які «викосив» спритний полковник у столичної фірми, стали речовим доказом. Тепер урожай хабарів з полігона збиратимуть інші. А полковник Ніколайчук відбудеться звільненням з роботи і, можливо, консультуватиме нових «косарів». Не пропадати ж землі без урожаю!

Микола НЕСЕНЮК.


Затримали полковника Олександра Ніколайчука у неділю, 24 лютого, на трасі неподалік військового полігона у Костопільському районі слідчі Хмельницького територіального управління Державного бюро розслідувань, якому підпорядковується Рівненська область, а також представники СБУ та військової прокуратури. З авто полковника вилучили 7 тис. доларів. Ще три тисячі, стверджують правоохоронці, полковник отримав раніше — і це також задокументовано.

— Командир військового полігона вимагав в однієї з комерційних структур так званий «відкат» у сумі 10000 доларів США за укладені контракти з постачання обладнання на території полігона. У подальшому військовик обіцяв компанії сприяти в укладенні нових контрактів за так звані «відкати» у розмірі 10% від суми угоди, — повідомили у Хмельницькому теруправлінні ДБР.

Правоохоронці не називають фірми, проте підтверджують, що це київська. А військовий полігон у грудні підписав двадцять договорів з двома столичними товариствами: «Секур Інтеграція» та «Технонорм».

На полігоні. Фото з архіву

«Секур Інтеграція» було створено у 2015 році й належить підприємцю Петру Івасюку. У жовтні товариство брало участь у закупівлі, яку проводив полігон, на придбання «комплектів обладнання для спеціалізованої системи відеоспостереження та об’єктивного контролю». Тендер оцінювали у понад 3,1 млн грн. І «Секур Інтеграція» виграла — з найвищою ціною. Пропозиції трьох дешевших учасників (дехто пропонував суму на 500 тис. грн меншу) тендерний комітет відхилив. Проте підписати договір з киянами так і не вдалося — Антимонопольний зобов’язав скасувати торги.

Замість того, щоб оголосити нову тендерну процедуру, військовий полігон «роздробив» закупівлю на дотендерні суми і без аукціону закупив у «Секур Інтеграції» камери, техніку для передавання сигналу та потрібне для відеоспостереження обладнання на загальну суму 1,7 млн грн.

Решту обладнання, на суму 1,9 млн грн, теж без відкритої тендерної процедури, полігон докупив у ТОВ «Технонорм», що належить киянці Дар’ї Погорєловій і працює з 2017 року. Військовий полігон, до слова, — єдиний, з ким «Технонорм» наразі має підписані угоди.

У якого саме з цих двох товариств Олександр Ніколайчук «невдало» вимагав гроші — правоохоронці не повідомляють. Зв’язатися з жодною з цих київських фірм нам не вдалося.

Після затримання полковника відправили в ІТТ до Хмельницького. Наступного дня, у понеділок, йому оголосили про підозру у вимаганні неправомірної вигоди за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Покарання за цією статтею — позбавлення волі на 8-12 років з конфіскацією майна. У вівторок Хмельницький міськрайонний суд обрав Ніколайчуку запобіжний захід.

Оперативне командування «Захід», якому підпорядкований Рівненський полігон, повідомило, що розпочато службове розслідування, а затриманого керівника військової частини усунуто від виконання службових обов’язків. Якщо вину Ніколайчука доведуть у суді або він сам визнає себе винним, підписавши угоду з прокурором (як зараз робить більшість затриманих на хабарах, економлячи на адвокатах і обходячись штрафами до 25,5 тис. грн), його позбавлять військового звання.

Олександр Ніколайчук керував Рівненським загальновійськовим полігоном більше десяти років. У подібні гучні скандали полковник не втрапляв, хоча про полігон говорили часто у 2014-2015 роках, коли волонтери розповідали, що у військовій частині практично не було жодних умов для навчання та проживання великої кількості вояків.

Наприкінці 2017 року СБУ намагалася притягнути Ніколайчука до адмінвідповідальності за «незабезпечення охорони державної таємниці», проте полковника не покарали — суд зазначив, що правоохоронці подали клопотання до суду, коли терміни покарання, передбачені законом, спливли.

За даними декларації полковника, він має квартиру в Рівному, площею 60 «квадратів», 15 соток землі в Олександрії Рівненського району, 19-річний автомобіль «Фольксваген Кадді», на якому його і затримали, та 41-річний МАЗ-5335. Дружина Ірина Ніколайчук володіє квартирою на 53 «квадрати» у Рівному, будинком на 291 «квадрат» в Олександрії, 10 сотками у Білій Криниці, що біля Рівного, та 17-річним «Пежо 206». Донька Інна Саган, яка працює в Апеляційному господарському суді у Рівному, — 12 сотками землі в Олександрії та восьмирічним «Пежо 308». Син Андрій Ніколайчук має 21-річний БМВ 320.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також