УЗД: особливості діагностичного методу

901 0

Ми у соцмережах:

УЗД: особливості діагностичного методу

Для постановки правильного діагнозу пацієнту призначаються різні інструментальні дослідження. Серед них обов'язковою є ультразвукова діагностика. Це інформативний діагностичний метод. В його основі високочастотні хвилі, які візуалізують внутрішні органи і м'які тканини людини.

Основні переваги методу

УЗД активно використовується у світовій медичній практиці. Метод набув поширення завдяки таким основним перевагам:

♦ Ультразвукові хвилі є безпечними, тому обстеження можуть проходити навіть вагітні жінки та маленькі діти.

♦ Зважаючи на відсутність рентгенівського випромінювання проходити процедуру можна необмежену кількість разів і з будь-якою періодичністю.

♦ Обстеження проходить безболісно.

♦ Діагностика займає не більше 30 хвилин. На розшифровку результатів також потрібно небагато часу.

♦ Метод відрізняється високою інформативністю. Він дозволяє виявляти патологічні зміни в організмі на ранній стадії.

Ультразвукова діагностика використовується в різних сферах медицини, в тому числі в гастроентерології, гінекології, проктології, онкології.

Підготовка до обстеження

Якщо ви вирішили записатись на прийом в Приватний медичний центр в Івано-Франківську, то потрібно знати, як підготуватися до УЗД. Підготовчі заходи потрібні не завжди. Все залежить від того, який орган необхідно досліджувати.

Для обстеження органів черевної порожнини необхідно за три дні до процедури виключити з раціону продукти, які викликають гази. До них відносяться бобові, молочка, шоколад, кава, хліб, цільнозернові каші. За день до процедури рекомендується зробити очисну клізму, а також прийняти активоване вугілля. Обстеження виконується натщесерце.

УЗД органів малого таза жінкам необхідно узгодити з менструальним циклом. Найкраще його робити на 5-8 день. Тоді результати будуть максимально інформативними.

Якщо робиться УЗД нирок, то необхідно дотримуватися питного режиму. За годину до процедури необхідно випити півлітра чистої води або чаю. Спорожняти сечовий міхур після цього не можна.

Щоб процедура пройшла максимально комфортно, пацієнту необхідно надіти просторий одяг, який швидко знімається. Тим, хто відчуває страх або стрес, рекомендується прийняти седативні препарати.

Види УЗД в залежності від якості зображення

Найпоширеніший вид УЗД — 2D. Вона дозволяє отримати знімок, на якому видно анатомічну структуру досліджуваної області в її поперечному розрізі. Для отримання об'ємного зображення робиться тривимірна УЗД.

Сама якісна УЗД — 4-D. В результаті вона дозволяє отримати відео. Тобто зображення об'ємне і можна відстежити його зміни в часі. Часто її застосовують для того, щоб оцінити стан плода.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також