В індустріальному парку хочуть будувати електростанцію на тирсі

1993 0

Ми у соцмережах:

Концептуальний дизайн індустріального парку в Рівненській області, виготовлений у 2012 році

Через понад 10 років після того, як Рівненська облдержадміністрація загорілася ідеєю створення індустріального парку й відвела під нього 145 гектарів землі уздовж траси Рівне-Сарни, на неї нарешті прийшов інвестор: компанія «Теплоенергосервіс» заявила про бажання взяти в оренду 20 гектарів і збудувати теплову електростанцію, яка працюватиме на біопаливі, здебільшого на відходах деревообробки. Компанія має ще й дорогу підвести до свого об’єкта, пробурити свердловини та спорудити очисні споруди. Планова потужність станції дорівнює тій, яка необхідна для роботи великого промислового підприємства.

Відходи деревообробки на паливо збираються купувати у тутешніх профільних підприємств, а їх довкола Костополя, бо саме на території цього району мають будувати ТЕС, чимало. На станції має працювати близько 50 осіб. Вироблену електроенергію продаватимуть державі за «зеленим», тобто вищим тарифом як продукт альтернативної енергетики. На перспективу 7-15 років тут також планується встановили сонячні панелі для виробництва електроенергії. Щоправда, на цей проект поки немає конкретного плану та відведення земельної ділянки.

— «Теплоенергосервіс» є першою компанією, яка заявила бажання взяти в оренду ділянку в нашому індустріальному парку, — коментує заступник голови Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко. — Власне, до самого проекту підприємства компанія візьметься, можливо, в лютому цього року, коли владнає питання землевідведення, під’єднання до енергомереж та інших комунікацій. У Рівненській області іншого такого проекту поки немає. Не можу назвати точно його вартість, але, гадаю, що коштує він близько 10 мільйонів євро.

І хоча у часи, коли про індустріальний парк чиновники багато говорили, інвесторам обіцяли дороги та комунікації, «Теплоенергосервіс» як першопроходець, схоже, сам будуватиме собі дорогу від перехрестя з дорогою на Сарни в районі Любомирки, поблизу вагового комплексу. Великих пільг індустріальний парк не дає. Перевага розташування в ньому хіба що у звільненні від сплати мита при закупівлі імпортного обладнання. Однак, зі слів Ігоря Тимошенка, для інвестора подібного проекту мито не є надто великими витратами. Облдержадміністрація поки не поспішає хвалитися, але Ігор Тимошенко каже, що реальна перспектива будівництва цієї ТЕС насправді є, тож демонструє оптимізм щодо нього.

Олександра Скрипник.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також