В судах грошей не рахують

3018 1

Ми у соцмережах:

Віктор Вдовиченко: «Хіба кожен знає, скільки у нього грошей у хаті є?»

Те, що українські судді живуть не бідно, а їхні найближчі родичі зазвичай є напрочуд «вдалими бізнесменами», відомо усім і давно. Проте не тільки вони. Не став винятком і Віктор Вдовиченко, начальник обласного управління Державної судової адміністрації, у будинках якого на Грабнику та у Колоденці нещодавно провели обшуки. Начальник, який відповідає за утримання 18 місцевих судів на Рівненщині, живе настільки заможно, що не знає, скільки грошей є у нього вдома. Нічого, слідчі підрахують.

Із приміщення управління, яке очолює Вдовиченко, на вулиці Замковій під час обшуків вилучили документи, а із його будинку на Грабнику винесли гроші в пакетах. Причому точну суму тепер не називають ні правоохоронці, ні сам обшуканий.

25 січня обшуки здійснили не лише у самого Вдовиченка, а й в офісі його дружини Галини на підприємстві «Віган В» та ще у кількох фірмах, які мають договірні відносини з управлінням, а також у його підлеглого у Гощанському районі. Правоохоронці справу коментують неохоче. Хоча кримінальне провадження управління захисту економіки відкрило ще у вересні 2018 року за ч. 3 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем вчинені повторно або групою осіб).

Оскільки обшуки проводили на фірмах, які здійснюють ремонти та обслуговують міські та районні суди області, то можна припустити, що провадження стосується вартості робіт. За словами Віктора Вдовиченка, частину договорів було укладено після торгів на Prozorro, проте підрядників, в яких проводили обшук, п.Вдовиченко не називає. Додає лише, що вилучили у них документи — ті ж, що й були в управлінні.

На прес-конференції, яку скликав п.Вдовиченко у вівторок, він зазначив, що має також підозру, що обшуки стосуються майна у приміщенні на вулиці Симона Петлюри, яке торік Нацбанк передав судовій адміністрації під Рівненський міський суд. Частину обладнання та меблів звідти передали на суди. Пан Вдовиченко каже, що усе було законно. А стільці з написом «банк», які вилучили в офісі його дружини, запевняв, належали не Нацбанку, а збанкрутілому відділенню банку у Костополі. Мовляв, фірма дружини надає в оренду приміщення для банків, а частина з них закрилася, так і не оплативши всі борги, натомість залишила меблі та навіть банкомат.

Поки триває розслідування і не оголошено нікому про підозру, розкривати деталі справи правоохоронці не хочуть. А поки вони мовчать, Віктор Вдовиченко вирішив «атакувати» першим і звинуватив поліцію у… крадіжці. Мовляв, гроші з його хати вилучили незаконно. Хоча скільки саме — п.Вдовиченко не говорить.

За 2017 рік Віктор Вдовиченко з дружиною Галиною задекларували шість соток землі у Рівному, 15 — у Стоянці Києво-Святошинського району, 18 — у Колоденці, будинок на 163 «квадрати» у Рівному та на 409 кв. м у Колоденці, три квартири у Києві та одну в Рівному, а також адмінбудівлю у Сарнах. Дружина Вдовиченка має «Mercedes-Benz GL350CDI» 2010 року, підприємство «Віган В» та частки у товариствах «Аптека-Центр», Завод мінеральних вод «Маломидська» та «Торговий дім Пересопниця». Попри бізнес, Галина Вдовиченко, відповідно до декларації її чоловіка за 2017 рік, декларує небагато доходів — лише зарплату, яка за 2017?й склала менше 42 тис. грн.

Віктор Вдовиченко обшуки прокоментував так:

— Було 11 обшуків, причому деякі, всупереч закону, у різний час. Мабуть, не вистачало працівників. У кримінальному провадженні, як мені стало відомо у день обшуків, написано, що я з якимсь підлеглим «вирішував питання розтрати». Але цим звинуваченням не передувала жодна ревізія, а без неї говорити про будь-які розтрати завчасно.

Гроші у мене не вилучили, а радше викрали з дому. Кошти з хати було вивезено таємно слідчим та оперативним працівником, не повідомивши про це учасників процесу. Коли я попросив слідчого надати пакети, в які було запаковано кошти, щоб я міг звірити їх з описом банкнот, мені відмовили. А у мене добра зорова пам’ять: я помітив, що дуже вже вузенька «стрічка» у проекті опису банкнот. Гроші винесли з хати, коли відеофіксація не здійснювалася, бо закінчилася пам’ять на картці. Коли вже почав запитувати про них не тільки я, а й мої адвокати, слідчий сказав, що передав їх сторонній особі, яка кудись їх повезла. А у протоколі відсутні відомості про вилучення грошей. Я двічі повідомив про це на 102 і зафіксував у зауваженнях до протоколу. Просив би правоохоронні органи зареєструвати відповідне кримінальне провадження.

Назвати точну суму, яку вилучили, не можу, але вона хіба трохи більша, ніж моя річна заробітна плата, і значно менша, аніж моя родина заробляє за рік. Хіба кожен знає, скільки у нього точно грошей у хаті є? Думаю, ніхто не знає. Але на кошти є документальне підтвердження. Були гроші племінників, які ми тримаємо на зберіганні, також кошти, які збирали на весільний подарунок дітям, заробітна плата та спадщина після смерті моєї мами.

В управлінні вилучили оригінали документів, що взагалі заборонено законом. Не виключаю, що обшуки можуть бути пов’язані із ремонтами та обслуговуванням судів. Але ми маємо реально виконану роботу. В окремих ухвалах суду йшлося про матеріальні цінності колишнього управління Нацбанку на вулиці Симона Петлюри. Але у червні минулого року за рішенням уряду державне майно, яке належало Нацбанку, було передано нашому управлінню. Ми зробили інвентаризацію і поставили усе на облік. Опісля частину майна, як-от меблі, побутову техніку, передали у суди — усе задокументовано.

Антон Крук, речник ГУ Нацполіції у Рівненській області:

Будь-які слідчі дії фіксуються на відеокамеру, тому звинувачення у тому, що кошти вилучили незаконно, що їх поменшало і т.п., не відповідають дійсності. Щодо самих обшуків, то ми не розголошуємо дані досудового розслідування. Як тільки у справі буде оголошено про підозру, тоді зможемо розказати більше.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також