Варить вдома сири, яких в Україні не знайти

1991 0

Ми у соцмережах:

Варить вдома сири, яких в Україні не знайти

Власним досвідом сирної магії поділилилась Юлія Денега з Вараша. Їй 43 роки, вона нині домогосподарка. Юлія пройшла онлайн-курс із соціального підприємництва, і це мотивувало її остаточно присвятити себе сироварінню.

Жінка була вкрай здивована, коли вивчала сироваріння і дізналась, що насправді сортів сиру у світі більше разів у сто, ніж асортимент в місцевих магазинах, повідомляє Володимирець. Сіті. 

Юлія Денега

Мені дуже цікаво варити такі сири, які у нас не продаються. Часто берусь за такі, що і в Україні їх не виготовляють. Наприклад, сир Лябан – це взагалі східна кисломолочна закуска (до речі, тренд минулого року всіх ресторацій великих міст), а наші люди про це й не знали. Або ж сир Белпер Кнолле – це доволі молодий сир, який винайшли у 1992 році в Швейцарії, -розповідає Юлія. - Дуже цікаво створювати сири з пліснявою і спостерігати, як вони визрівають. Ось, приміром, сир Камамбер дозріває чотири тижні і весь цей час піклуєшся про нього, як про немовля. Він потребує уваги регулярно: щодня перевертаєш сторонами, прибираєш зайвий конденсат і слідкуєш за температурою приміщення. І весь цей період хвилюєшся, яким він вийде. Але дуже радію, коли людям приходиться до смаку мій сир.

Сьогодні пані Юлія вже має постійних покупців і навіть готує новорічні набори крафтового сиру. Зізнається: здивувати є чим:

У сир часто додаю різні цікаві інгредієнти – пажитник надає горіхового присмаку і має лікувальну дію, базилік, журавлину, паприку, в’ялені томати власного приготування, італійські оливки (солені, не консервовані). М’яту додаю у кіпрський сир Халумі (смажений на сковорідці сир, він м’який всередині і не розтікається, а м’ята – обов’язковий інгредієнт.

Всі свої сири жінка виготовляє в їхній натуральні оболонці – тобто природня скоринка від тривалого дозрівання сиру твердішає і являє собою саму оболонку сирної голови.

- Можна сказати, навіть винайшла свій рецепт сиру, я його назвала «Капучіно». Це коли приготовану головку сиру я витримую в кавовому розчині, потім обмащую медом, який є потужним антисептиком. А далі притрушую сир корицею. Виходить ніжний оригінальний смак – всередині солонуватий, а зовні – солодкуватий. Такий сир смакує до вранішньої кави. Багато моїх постійних покупців замовляють саме його.

Секрети смакування сиру
До пива, наприклад, смакує твердий швейцарський сир Белпер Кнолле, він йде в кульках. Я його також люблю додавати в пасту чи салати, і така страва вже не потребуватиме солі.
Качотта фреске використовують як бутербродний сир – він добре плавиться, додають його в піци, пасти, ризотто. А більш витримані види Качотти підходить до всього – можна нарізати кубиками, натерти в страву, смакує до білого фруктового вина і солодких фруктів.
Халумі найчастіше смакує до вина, а хтось і на сніданок його їсть.

Лябан мажуть на хліб, компонуючи із в’яленими томатами, додають в салати і страви.

На основі Камамберу готують соуси, десерти, супи. Його поєднують із нейтральним вином, який пом’якшує гострий післясмак, але зберігає пікантність.

При цьому будь-який сир смакує до того чи іншого вина. Все залежить від смакових уподобань.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також