Важка робота — тягнути «Тигра» з болота...

9537 0

Ми у соцмережах:

Важка робота — тягнути «Тигра» з болота...

Чим далі від закінчення війни, тим дорожче коштує тодішня військова амуніція і техніка. Кажуть, що, приміром, за німецький танк «Пантера» чи «Тигр» за кордоном можна виручити кількасот тисяч, а то й навіть мільйон доларів. Про те, в якій саме країні колекціонери готові стільки заплатити за металевий раритет вагою в кілька десятків тонн і як його до них провезти через митницю та обминути прискіпливість інших державних структур, «обізнані» не розповідають. Але керівництво рівненської приватної фірми «Біна» відповідь на це запитання, вочевидь, знало. Оскільки минулого тижня пішло на чималі витрати, щоб пригнати потужну військову техніку до непримітного озерця-болота праворуч від траси на Острог у селі Лідаво Здолбунівського району. За словами місцевих старожилів, в озері на глибині 15 метрів з війни лежить фашистський танк Т-6, більш відомий під назвою «Тигр».

Про те, за яких саме обставин важкий фашистський танк закінчив свій бойовий шлях під Лідаво, здолбунівці переповідають вже не один десяток років і по-різному. Одні кажуть, дуже вже поспішно відступали німці, ось і звалився танк з місточка в болото. Інші стверджують, що танк був підбитий у болотистій низовині, а під воду опустився вже з часом. Не бракувало й інших версій, як і сумнівів у тому, а чи взагалі є у болоті той танк. Доказом тому, що таки є, у минулу середу послугувала військова техніка на березі болота, перероблений БТР з лебідкою, шляхопрокладчик БАТ і МАЗ з причепом-лаветою. На техніці виднівся напис «Житомирський танкоремонтний завод», а її обслуга на цікавість місцевих та проїжджих по трасі відповідала, що приїхали діставати німецький танк. На замовлення одного рівненського підприємця. Розпочати роботи вони обіцяли наступного ж дня, проте не склалось. 15 квітня зранку до місця події прибули працівники Здолбунівського міжрайвідділу СБУ, місцевого відділу МНС, представники влади. Діставати з болота танк вони заборонили, оскільки, мовляв, у приватної фірми немає всіх необхідних дозволів і погоджень. Відтак наприкінці цього ж дня техніка з Лідаво виїхала. Коментувати ситуацію в ПФ «Біна» відмовляються, але кореспонденту «РВ» вдалось дізнатися, що головні «претензії» до фірми були такі. Танк часів війни, отже, має історичну цінність, і щоб його діставати, потрібен дозвіл управління культури. Машина бойова, в ній можуть бути боєприпаси, отже, її повинні обстежити сапери, потрібен дозвіл МНС. І нарешті, щоб діставати танк з болота, окрім дозволу Урвенської сільської ради, на території якої воно знаходиться, потрібні погодження районної та обласної влади.

Коментарі Лідія Балабак, урвенський сільський голова: — Я не місцева і вперше про той танк почула в серпні 2006 року, коли до нас приїхав чоловік з київського приватного підприємства «Музей військових трофеїв та знахідок». Він сказав, що має точні відомості про те, що на території, підпорядкованій нашій сільраді, з часів війни залишився німецький танк. Мовляв, його підбили під час відступу німецьких військ. Коли поцікавилась у місцевих старожилів, вони цю історію підтвердили. З їхніх слів, танк спочатку стояв на видноті, а з часом, коли люди почали в тому місці торф викопувати і з-під землі забили джерела, він поступово опустився під воду. На сьогодні він начебто вже на глибині понад 15 метрів. Окрім столичного, й підприємці з інших регіонів телефонували, зокрема, з Дніпродзержинська, Севастополя, і цікавились танком, казали, що хотіли б його дістати з болота, а для чого він їм — не говорили. Втім, все закінчувалось тільки розмовами, і лише у випадку з рівненською приватною фірмою «Біна» справа пішла далі. Близько двох місяців тому на сесії сільської ради ми надали їй дозвіл, що не заперечуємо, щоб вона на нашій території діставала з болота військову техніку, яка там може бути. Навзамін підприємець обіцяв після оцінки танка виділити певну суму грошей на потреби села чи, можливо, дорогу відремонтувати, яка у нас як після бомбардування. Коли ж фірма підігнала до болота потужну техніку, з’ясувалось, що всіх необхідних погоджень і дозволів у неї немає. Андрій Семенюк, в. о. прес-секретаря СБУ в Рівненській області: — СБУ в Рівненській області нікому не забороняло здійснювати вказані роботи, а розгортались події наступним чином. 14 квітня після отримання інформації про те, що біля озерця в селі Лідаво перебувають представники ПФ «Біна», які мають намір розпочати роботи, пов’язані з пошуком та можливим підняттям танка на території Урвенської сільської ради, на місце події виїхали службовці відповідних державних структур та правоохоронці Здолбунівського району. Вони хотіли уточнити, чи є всі необхідні дозвільні документи на проведення цих робіт, але представники комерційної структури без будь-яких пояснень поїхали.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також