Вечірка в «Дуплеті» закінчилася вбивством з автомата

3587 0

Ми у соцмережах:

Руслан Самолюк

Повідомлення про стрілянину в кафе-барі «Дуплет», що у Дубні, надійшло до поліції о другій ночі 8 січня. Коли поліцейські приїхали, то застали там очевидців, медиків і мертвого хлопця.

У поліції розповідають, що у розважальному закладі тієї ночі відпочивало кілька компаній. Близько другої години 34-річний нетверезий дубенчанин почав поводитися агресивно, чіпляючись до інших. Як наслідок — між двома компаніями на вулиці виникла бійка. Чоловік, через якого й почалася бійка, вскочив у своє авто «Toyota Land Cruiser» та поїхав. За кілька хвилин повернувся та влаштував стрілянину, поціливши у 23-річного чоловіка.

Біля закладу в той час було приблизно 25 осіб, і вони встигли втекти, тож ніхто більше не постраждав. Зі слів очевидців, зброя була схожа на автомат Калашникова.

Після цього дубенчанин почав утікати на своєму позашляховику, протаранивши одне з авто, що було припарковано біля закладу, а потім — в’їхав у стіну. Коли зрозумів, що автомобіль далі їхати не може, втік.

Медики «швидкої», які приїхали за викликом до розважального закладу, лише констатували смерть 23-річного чоловіка — це був Руслан Самолюк, фельдшер Дубенської станції швидкої допомоги.

Головний лікар станції Яків Вагилевич розповів:

— Його вразили кілька куль у живіт, імовірно, зачепивши діафрагму. Пішла рефлекторна зупинка дихання. Крім того, що він працював у нас фельдшером, вчився в Тернопільському медуніверситеті на фармації. На роботі це була безвідмовна людина. Руслан завжди виїздив на найтяжчі випадки.

Рустам ТошовВідомо також, що Руслан Самолюк представляв Дубно на поєдинках з козацького двобою та вільної боротьби, був кандидатом у майстри спорту. А ще — неофіційно підробляв охоронцем у кафе «Дуплет».

Тим часом поліція оголосила в розшук 34-річного Рустама Тошова, який стріляв у фельдшера. Він є уродженцем Дубна — в місті й зараз проживають його батьки. На Різдвяні свята і приїхав до них з Києва, де давно мешкає та має охоронну фірму. У «Дуплеті» він розважався з друзями, які розповіли іншу версію подій того вечора.

— «Дуплет» — чи не єдиний бар, який був відкритий у той вечір, тому ми пішли з друзями туди, — розповів Іван Бороденко. — За столиком сиділи я, мій товариш Михайло Баранець, пізніше до нас приєднався друг Михайла Рустам Тошов. Я встав з-за столика, щоб вийти. Зненацька з-за іншого столика, мимо якого я проходив, піднявся Андрій Чернявський, якого я знаю, навіть вітався з ним на початку вечора. Зненацька він вдарив мене у бороду. Рустам з Михайлом кинулись нас розбороняти. До нас підбігла так звана охорона закладу. Всі знають цих «охоронців». Вони постійно крутяться в закладі, чоловік по 10. Не знаю, що їм там платять, але Руслан Самолюк був у їхньоиу числі. Вони не стали розбиратися, хто винен, чомусь вирішили, що винні ми троє. Чернявського навіть пальцем не зачепили. На нас же накинулися, забризкали очі сльозогінним газом і почали лупцювати. Виволокли на вулицю і там продовжили. Потім керівник цієї охорони Назар Філімончук дістав пістолет. Я не бачив, чи був він звичайним, чи травматичним. Але він почав стріляти в Рустама в корпус і в голову з відстані 3-4 метри, без попередження. Рустам закричав і вигукнув: «Что вы делаете?». Що відбувалося далі — я вже не бачив, бо брати Михайла забрали нас із ним з місця події. Ми раді, що залишились живими, зараз перебуваємо на лікуванні — струс мозку, забої голови і ребер, зламані пальці.

Михайло Баранець підтверджує слова свого товариша, каже, останнє, що він бачив — як Рустам сідає в своє авто і втікає.

— Я не знав, що він повернувся і стріляв, я цього не бачив, — додає Михайло. — Але після того на зв’язок з нами він не виходив. Якщо він покинув свій автомобіль там, то як же він зміг втекти? Насправді ми боїмося, що його могли схопити ті, хто нас бив, і вчинити розправу. Ці «охоронці» вже не вперше зчиняють такі бійки. Два роки тому ми вже мали з ними конфлікт, тоді нас теж побили. Вони займаються бійцівським спортом. Люди від них потерпають, писали заяви до поліції. Проте ходу їм не давали, бо потерпілим погрожували розправою, і вони відмовлялися від свідчень.

Ще один дубенчанин, який попросив не називати його імені та прізвища, розповів, що його теж побили ті ж охоронці закладу в той же вечір. За його словами, приходили і в лікарню з погрозами, де йому надавали медичну допомогу, проте медсестра пригрозила, що викличе поліцію, тож вони пішли звідти.

Те, що в ту ніч стріляв не тільки Рустам, а й по ньому, підтверджують і в поліції. Речниця ГУ НП в Рівненській області Марія Юстицька пояснила:

Постріли було здійснено по його авто вже після того, як він відкрив вогонь і обстріляв людей. Потім сів у свій автомобіль. Чоловіки здійснили кілька пострілів по автомобілю. З мисливської зброї чи пістолетів — поки невідомо.

А власника більярдного клубу, кафе-бару «Дуплет», що у місті Дубно на вулиці Данила Галицького, притягнуть до відповідальності за те, що заклад працював, порушуючи правила посиленого карантину.

Відреагував на ці події й міський голова Дубна Василь Антонюк, назвавши їх «складним клубком фатальних та де в чому закономірних випадковостей, який ще треба повністю розплутати».

У своєму зверненні до дубенчан Василь Антонюк, зокрема, сказав:

— Свого часу міська влада неодноразово розглядала ситуацію довкола дубенських питних закладів, що постійно були епіцентром правопорушень у місті. Таким чином, вдалося опанувати ситуацію довкола деяких криміногенних точок в районі автовокзалу. «Дуплет» теж був у цьому списку. Скарги на його діяльність розглядали та обговорювали на засіданнях виконкому. Так, 26 листопада 2019 року у відповідному рішенні власникам «Дуплету» було дано останнє попередження щодо недопущення порушень громадського спокою та обмежено час роботи закладу. При цьому усно рекомендувалося місцевому відділку поліції постійно патрулювати даний район. Але наші рекомендації, як виявилося, залишилися лише благими намірами.

Тому в мене багато запитань до дубенських правоохоронців. Чому заклад працював під час початку дії жорсткого карантину? Чому, коли розпочалася бійка, патрульна поліція не зреагувала блискавично та адекватно, щоб зупинити протиправні дії з обох сторін? Чому в місті під час з’ясування стосунків запросто використовується зброя і чому декому дозволено безкарно тероризувати та калічити місцевих мешканців? Буду вимагати принципових та правдивих відповідей.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також