Виборчі дільниці доступні не для всіх: ОПОРА дослідила чому

722 0

Ми у соцмережах:

Виборчі дільниці доступні не для всіх: ОПОРА дослідила чому

З 23 дільниць Рівненської області лише 2 пристосовані до потреб маломобільних виборців. Такими є результати дослідження ОПОРОЮ доступності приміщень для голосування, які презентували в Інформаційно-освітньому просторі INFOHUB.

Розміщення дільниць на другому поверсі, відсутність пандусів, високі східці та непристосовані туалети до потреб виборців з інвалідністю. Це основні проблеми, з якими під час голосування стикаються маломобільні виборці. Представники громадянської мережі "ОПОРА" впродовж липня-серпня на Рівненщині перевірили пристосованість 23-х дільниць у різних районах, повідомляє Суспільне.

Під час минулих виборів у Рівненській обласній бібліотеці знаходилася одна із дільниць 152-го виборчого округу. Для голосування маломобільних виборців вона непристосована. Такий висновок представників громадянської мережі "Опора", які провели свій моніторинг.Голосування в бібліотеці відбувається на другому поверсі, немає перед будівлею і пандуса. За словами директорки книгозбірні Валентини Ярощук, пандус роблять і до виборів мають встигнути.

"Дільниця розміщена на другому поверсі. Очевидно, що ті, хто працює на дільниці... якщо розмістити її на першому поверсі, тут же вхід, відчинені двері, і буде просто холодно тим, хто сидить на дільниці. В принципі, її можна перенести на перший поверх", – сказала Валентина Ярощук.

Як розповіла громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ГМ "ОПОРА" Марія Цип'ящук, вони проводили попередній моніторинг за допомогою інформаційних запитів щодо того, скільки дільниць знаходяться вище першого поверху."Нам вдалося отримати відповіді по 836 дільницях. І з них слідувало, що 84 дільниці знаходяться вище першого поверху", – каже Цип'ящук.Під час виборів на Рівненщині діятиме більше тисячі дільниць. Представники "ОПОРи" на доступність проаналізували 23. З них, кажуть, до потреб маломобільних виборців пристосовані тільки дві. Одна з них у Млинові, і одна у Рівному – це центральний корпус РДГУ.

"Малодоступних у нас – 14. І недоступні – 7 дільниць. Жодної не було, на жаль, дільниці, де була б тактильна плитка навколо. З більш менш рівним покриттям були, і навіть у селах. Але переважно територія навколо містить багато нерівностей", – додала громадська омбудсменка Марія Цип'ящук.

Петро Поліщук представляє інтереси виборців з інвалідністю, сам чоловік – слабозорий. Серед проблем під час голосування він також виокремлює погане освітлення на дільницях та розміщення інформації для виборців маленьким шрифтом."Можна більші поставити вулиці (має на увазі таблички-вказівники на дільницях,-ред.), бо все-одно питаємо, де яка вулиця. Буває, що і не видно, де який стіл. Ставлять якусь циферку невеличку біля себе, яку не видно", – каже керівник ГО "Генерація успішної дії" Петро Поліщук.

Результати перевірки "опорівці" передали у місцеві органи влади. Втім, як розповіла Марія Цип'ящук, у більшості випадків отримали відповідь, що змінити ситуацію до виборів вже не вдасться.

Що відомо
ЦВК призначила на 25 жовтня проведення майже півтори тисячі виборів депутатів та голів різних рівнів.
У липні Верховна рада ухвалила проєкт постанови про утворення та ліквідацію районів в Україні.
Раніше міністерство громад і територій оприлюднило проєкти майбутніх районів України усіх областей, крім тимчасово окупованої АР Крим.
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що до осені планується завершити реформу децентралізації в Україні, аби місцеві вибори, які пройдуть у жовтні, відбулися вже у всіх новостворених територіальних громадах.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також