Від Фотобієнале до «придурків»...

2151 0

Ми у соцмережах:

Від Фотобієнале до «придурків»...

Рік 2007 вийшов для культурно-мистецької «тусовки» Рівного насиченим і оригінальним. Відбулося аж два мегапроекти (Фотобієнале та Асамблея лауреатів премії Шевченка), безліч виставок, у місті побувало багато знакових для української культури людей. При цьому рік був не дуже багатим на цікаві концерти, але ті, що були, байдужими публіку не залишали. Згадка про мистецький рік, що минув — у традиційному огляді від «РВ».

Проект року Без сумніву, найбільше галасу в році Свині було навколо Фотобієнале «Рівне 2007», ідея якого народилася у світлій і досвідченій голові відомого фотохудожника Сергія Бусленка. На участь у конкурсі фотомитці з усього світу надіслали близько п’яти тисяч фотографій, відбирали й присуджували медалі їм двоє швейцарців, німець та двоє українців. Спонсори не пошкодували грошей на фантастичної якості п’ятизірковий фотоальбом, а фотографи зійшлися на думці, що Рівне не готове до настільки масштабних акцій.

Відкриття року Рівненське мистецтво приречене на життя в «андеґраунді», тобто у підвалі. Ось і нова виставкова зала знайшла своє місце від нижче від міського асфальту — арт-кав’ярня «Сальвадор Далі» з самого початку відкривалася із безкоштовним додатком — «Галереєю Купчинського», яку власник арт-кав’ярні скромно назвав на свою честь. Галерея одразу здобула популярність, оскільки бізнесмен і фотохудожник Олександр Купчинський почав одразу запрошувати виставитись тут відомих і майстерних фотохудожників. І вже через одинадцять місяців після відкриття власник зізнається — зала вже зайнята майже на рік вперед. Щоб не ображати шанувальників літератури, не менш важливою подією року можна назвати відкриття літературного музею Уласа Самчука, який, щоправда, розташувався лише в одній кімнатці у Будинку вчених.

Халтура року Невмируще уміння заробити на своєму таланті будь-де, яке музиканти лагідно називають «халтурою», яскраво продемонстрував колись відомий, а нині майже зниклий співак Лері Вінн. У січні він примудрився співати на ковзанах на відкритті першої в місті ковзанки на вул. Набережній.

Виставка року Відкриваючи у жовтні минулого року виставку «Червоний жовтень», керівництво обласного краєзнавчого музею знало, що може наразитися на несприйняття та протест з боку націоналістично налаштованих рівнян. Натомість експозиція, в якій музейники представили ряд символічних предметів (плакатів, скульптур, листівок, прапорів тощо), що багато років були символами революції 1917 року, виявилась напрочуд інформаційною та оригінальною.

Родич року Зять тепер вже знову прем’єра, а тоді ще просто політика Юлії Тимошенко, британський рокер Шон Карр минулого року двічі побував у Рівному та «околицях». Спочатку, на День радянської армії, він відіграв мегапозитивний концерт у клубі «Гавана». А за декілька місяців його мала можливість слухати значно більша кількість людей — на центральному майдані Дубна гурт «зоряного зятя» «DVS» закривав програму рок-фестивалю «Тарас Бульба».

Альбом року Постійний переможець рубрики гурт «Ot Vinta» у рік Свині видав диск реміксів «Дупотряска», хоча усю першу половину року хлопці намагалися продати попередній, вже третій альбом «Попереду...», який вийшов в останні дні 2006 року. Проте значно оригінальнішою подією для рок-тусовки став вихід дебютного професійного альбому «Брем Стокера» під назвою «Чисто Екологічно».

«Нью-Васюки» року З початку весни обласна адміністрація почала анонсувати «небачену подію» — Асамблею лауреатів Національної премії Т.Шевченка, на яку організатори планували зібрати багатьох з тих, хто свого часу отримував найвищу державну нагороду в галузі мистецтва. Голова ОДА Віктор Матчук навіть прес-конференцію в Уніані з цього приводу провів. Врешті-решт, до Рівного приїхало 35 лауреатів (з кількох сотень іще живих), та й то переважно маловідомі й незайняті на момент проведення Асамблеї люди. Хоча для міста усе-таки це стало подією.

Фотовиставка року Цікавих фотографічних виставок (а цей вид мистецтва у Рівному є найбільш розвинутим) минулий рік подарував шанувальникам мистецтва безліч. Це і спеціальний проект Купчинського «Провідні фотохудожники України», й експозиції Сергія Харламова та Олени Мартинюк у галереї «Час», і авторський проект Олександра Харвата «Фотовернісаж на Покрову» та ін. Але несподіванкою для всіх стала виставка нікому не відомої молодої мешканки Санкт-Петербурга Анни Дибіної, з якою рівненський фотограф Олександр Майструк познайомився в Інтернеті, запропонувавши виставитись у Рівному. Виставка вийшла напрочуд цікавою та нетрадиційною, хоча усі свої роботи фотохудожниця робить з допомогою любительської цифрової «мильниці».

Тверезість року Здавалося б, після концерту 2003 року, коли лідер легендарної команди «Гражданская оборона» Єгор Лєтов на сцену не виходив, а виповзав, робити ще один виступ у Рівному ризиковано. Проте на виступ колективу у 2007 році публіка таки прийшла і здивувалася — лідер пострадянських нонконформістів був тверезим, злагоджено і професійно відігравши ввесь концерт у «Текстильнику».

Скандал року Те, що серед молодіжних субкультур є така тусовка підлітків, які називають себе «jackass» та знімають «придуркуваті» фільми з божевільними сюжетами, не новинка. Але те, як на один з таких фільмів відреагували рівненські депутати і чиновники — стало родзинкою року. Дорослим не сподобалось, як розважається неформальна молодь — то комусь пальто розмалюють, то в каналізацію одного із своїх засунуть, то підпалять знову ж таки когось із своїх. Ось і з’явилось від цього всього звернення аж до Президента з проханням врятувати моральність молоді. А потім ще й кримінальну справа відкрили. Ось такі забави у сучасної молоді!

Ювілеї року У рік Свині ювілеї святкували без перебільшення видатні для рівненського мистецтва люди. Спочатку в січні вітання приймали знані в театральному світі люди: з нагоди 70-річчя — народний артист Володимир Сніжний та з нагоди 80-річчя — керівник народного молодіжного театру Атталія Гаврюшенко. Влітку безліч подарунків, серед яких і книгу про самого себе отримав композитор та аранжувальник, керівник «Срібної терції», 60-річний Борис Забута.

Звання року Услід за «дорослим» музично-драматичним театром, звання академічного у Мінкульті «вибив» і театр «маленький» — Рівненський театр ляльок.

Повернення року Видатною подією стало повернення на рівненську сцену великого джазу. Музика, яка в усьому світі має мільйони шанувальників, у Рівному в останні роки особливими проектами похвалитися не могла. І ось 2007, завдяки старанню ентузіастів і спонсора — «OTP bank», у жовтні та грудні відбулося аж два великих концерти. Спочатку в театрі на «Джаз рандеву» звучали українські джазовики зі Львова, Луцька та Клеваня, а потім у Палаці дітей та молоді в рамках міжнародного фестивалю «Jazz bez...» глядачів своїм мистецтвом радували музиканти з Англії та Польщі.

Концерт року Шестеро співаків зі Львова, які своєю оригінальністю вражали меломанів протягом усього свого 15-річного існування, нарешті доїхали і до Рівного. Перший у місті за всі роки творчого життя «Піккардійської терції» концерт відбувся не лише за переповненого залу, а й при зайнятих сходинках та усіх доступних для перегляду концерту місцях. «Терціани» за дві години майже безперервного виступу відспівали свої найвідоміші «хіти», щедро перемішуючи їх з імпровізаціями та жартами.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також