«Відчини чортові двері!»

1445 0

Ми у соцмережах:

«Відчини чортові двері!»

Німецький таблоїд «Bild» виклав розшифровку «чорного ящика» літака компанії «Germanwings», який, як вважає слідство, другий пілот Андреас Любіца навмисно направив до землі, вбивши 150 людей. Чутно, як перший пілот, котрий не міг потрапити в кабіну, кричить: «Відчини чортові двері!».

Germanwings_Airbus_A320 «Bild» публікує лише витяги з розшифровки, відзначаючи, що повний запис тривалістю 1,5 години конфіденційний. Однак навіть з уривків можна відновити картину події на борту. Через затримку рейсу командир поспішав і не встиг відвідати туалет перед вильотом.

Чорний ящик
Так виглядає "чорний ящик" літака, що розбився
Рейс 4U9525 авіакомпанії «Germanwings» Барселона — Дюссельдорф вилетів із запізненням на 26 хвилин. Літак піднявся в повітря о 10.01 за місцевим часом. На борту перебувало 144 пасажири і шестеро членів екіпажу. Під час польоту капітан літака попросив вибачення в пасажирів за запізнення з вильотом, проте обіцяв нагнати час. Офіційно його ім'я не називається, але британська газета «Independent» вважає, що за штурвалом був Патрік Зонденхеймер. Пізніше капітан каже другому пілоту Андреасу Любіцу, що не встиг в Барселоні сходити в туалет. Любіца на це відповідає, що може «в будь-який момент» взяти керування на себе. Зонденхеймер відмовляється. О 10.27 годин літак досягає висоти 11 600 метрів і «стає на ешелон». Капітан вимагає від другого пілота підготувати посадку в Дюссельдорфі. Представник французької прокуратури, яка проводить розслідування, назвав відповіді Любіца підозріло лаконічними. На плівці чути, як Любіц, окрім іншого, говорить «сподіваємося» і «подивимося». Після перевірки посадки другий пілот знову говорить Зонденхеймеру, що той «може йти». Через дві хвилини командир наказує Любіцу взяти на себе управління. На самописці чутно, як відсувається крісло і за капітаном зачиняються двері. Любіц тут же починає зниження. О 10.29 радар вперше зафіксував зниження повітряного судна. О 10.30 A320 знизився на 100 метрів, ще через хвилину — вже на 600. О 10.32 диспетчери спробували налагодити контакт з літаком, але не отримали відповіді. На літаку активувався автоматичний сигнал тривоги. Потім чутно сильний удар, ніби хтось намагається виламати двері кабіни. ЗМІ писали, що Зонденхеймер намагався виламати двері протипожежною сокирою. Пізніше експерти уточнили, що, скоріше за все, він діяв за допомогою лома: сокири були заборонені з міркувань безпеки. Капітан кричить «Заради бога, відчини двері!». В цей час на задньому плані чутно крики пасажирів. О 10.35 знову чутно «гучні металеві удари по дверях кабіни». До цього моменту А320 знизився вже на 4 км. Через 90 секунд звучить автоматичне попередження англійською: «Terrain — Pull up — Pull up». Літак знаходиться на висоті близько п'яти кілометрів. Капітан кричить: «Відчини чортові двері!». О 10.38 лайнер на повній швидкості наближається до Альп, перебуваючи на висоті 4000 метрів. У кабіні пілотів чутно рівне дихання Любіца. Прокурор Марселя Бріс Робен з цього зробив висновок, що другий пілот був здоровий. Напередодні ЗМІ дізналися, що під час обшуку в будинку Любіца знайшли «невелику гору» психоактивних препаратів, зокрема антидепресантів. З'явилися припущення про те, що він звертався в клініку через проблеми із зором, які загрожували його кар'єрі. Його колишня подруга розповіла, що Любіц мріяв «змінити систему» і хотів, щоб «його запам'ятали». В ніч на суботу рятувальники, які працюють на місці катастрофи, виявили останки Любіца. Їхня ідентифікація проводилась шляхом порівняння ДНК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також