Відновлена острозька синагога стане центром паломництва

2279 0

Ми у соцмережах:

Відновлена острозька синагога стане центром паломництва

Четвертий рік в Острозі триває реставрація Великої синагоги, однієї з найстаріших пам’яток юдейської культури на Рівненщині. Відбудовою керує депутат Острозької міської ради та підприємець Григорій Аршинов, який також очолює юдейську громаду містечка. Пан Аршинов каже, що взявся за проект, бо хотів зберегти пам’ять про єврейську общину в Острозі.

— Ресурси для реставрації синагоги шукали з різних джерел, — розповідає п. Аршинов. — Брав участь у польському проекті з популяризації пам’яток єврейської культури, кілька разів намагався виграти гранти на реставрацію, та не вдавалося. Також багато разів, на жаль, безуспішно, шукав спонсорів у США та Ізраїлі. Тож більшість робіт я фінансую сам.

— Реставрація розпочалася у 2016 році, що вдалося зробити за цей період?

— Синагога була майже повністю зруйнована і перетворена на сміттєзвалище. Спочатку, коли ми розпочали роботу, то вивезли звідси 28 машин сміття. Ми працюємо щоденно, вже вдалося відбудувати стелю, яка була у жахливому стані. Покрівлі зовсім не було і зверху виріс справжній ліс, тому довелося займатися його розчисткою, перш ніж звести покрівлю. Також ми закрили прорізи західного фасаду, встановили нові вікна та закінчили робити внутрішню штукатурку.

— Коли плануєте завершити відбудову і яким буде «нове життя» синагоги?

— Точну дату завершення робіт сказати не можу, нас ще чекає велика робота. Потрібно покласти підлогу, а це зробити нелегко, бо в радянські часи її засипали шаром землі на 60 см і це зробило площину горбистою. Також ще не завершено внутрішні декоративні роботи. А щодо «нового життя», то хочу, щоб синагога стала одним з центрів паломництва в Острозі, щоб сюди міг заходити кожен, а потім згадувати про це святе місце. Там, де раніше була жіноча галерея, можна зробити невеликий музей пам’яті юдейської общини, яка раніше проживала в Острозі.

— Містом ширилися розповіді про втрачений ключ від синагоги. Його вдалося відшукати?

— Так. Причому нам принесли ключ тоді, коли ми вивезли першу цеглу і розпочали робити західний фронтон. Мабуть, це символ, що ми на правильному шляху. Але що відкривав цей ключ — зараз невідомо, бо синагога була досить великою і мала багато приміщень. Тим більше, що раніше в Острозі синагог було аж 12, і ключ з шестикутною зіркою Давида міг відкривати будь-яку з них.

— Можливо, під час реставрації вдалося відшукати й інші втрачені предмети?

— Ні, знахідок більше не було, але є унікальні речі, які потрібно повернути до синагоги. Наприклад, два військових ядра, які зберігають сьогодні у фонді острозького музею. Довгий час ядра були у синагозі, одне — вмуроване у південний фасад, а інше висіло в центральному приміщенні. Під час війни між Польщею і Росією російські війська прийняли синагогу за фортифікаційну споруду і почали вести по ній вогонь. Польський гарнізон, не втримавши оборону, вийшов з міста. Євреї довго молились, скрізь розривались ядра, але ті два, що влетіли у синагогу, не вибухнули.

Надія КРИВКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також