Відома суддя з Рівненщини розповіла про те, чого нині не вистачає її колегам

1441 0

Ми у соцмережах:

Відома суддя з Рівненщини розповіла про те, чого нині не вистачає її колегам

Суддя з Дубенщини Олександра Жуковська заявила про нагальну потребу збільшення видатків на судову владу та розповіла навіщо це потрібно зробити.

Про недофінансування судів відома суддя-блогерка Олександра Жуковська розповіла на своїх сторінках в соцмережах, аналізуючи ситуацію у суді, де нині працює. У дописі йдеться:

- Найбільший дефіцит у Дубенському суді – це марки. У І півріччі 2019 року отримали їх на суму 160 300 грн., а у І півріччі 2020 року – всього на 38 945 грн., тобто лише 24,3% від потреби (на 1 фото). Це призводить до проблем із повідомленням учасників судових спорів, із пересиланням документів.

Так, на один найтонший конверт з повісткою потрібно витратити марок на 35 грн., якщо позов пересилається з невеликими додатками, то вартує 39,50 грн., а документи від ваги 1 кг. – це 62 -71 грн. В нескладній цивільній справі суд використає 4-6 конвертів, а це вже близько 225 грн. на марки. Є такі об’ємні кримінальні провадження, в яких багато учасників, викликаються свідки і може піти понад 100 конвертів, а це до 4000 грн.

Відомо, що через карантин рішення в цивільних справах з березня не набирали законної сили. Але 07.08.2020 законодавець виправив помилку і сьогодні-завтра маємо відправити людям близько 300 рішень. Для конвертування треба марки на суму 10500 грн., що складає близько 1/3 від бюджету, виділеного на суд за півроку.

Паперу хоч і дали більше, ніж в минулому році, але його також не вистачає.

Найболючіше питання із зарплатами працівників апарату і суддівською винагородою. Але на ту тему вже говорено-переговорено... Мені здавалось, що факт недофінансування судової влади,- загальновідомий. Але сьогодні під час он-лайн обговорення цього питання на заході, організованому АПУ, з подивом з‘ясувала, що навіть не всі адвокати володіють інформацією. Тому пишу в блозі. Мені здається, це важливо. Бо ситуація в нашому суді нічим не відрізняється від такої ж у інших.

Дефіцит марок, паперу і тд, що необхідно для функціонування суду виник через те, що у бюджеті від початку не заклали необхідних сум. Це обговорювалось іще осінню 2019 року на Комітеті з питань правової політики у ВРУ, де тодішній міністр фінансів обіцяла знайти необхідні кошти у 2020 році. І лише після цього бюджет затвердили. Але обіцянки-цяцанки лишились невиконаними і ми маємо, що маємо. На разі ситуація складна.

Виправити її можна лише через внесення змін до державного бюджету в сторону збільшення видатків на судову владу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також