Відомі рівнянки розповіли про свої традиції святкування Великодня

1120 0
Фото з Української правди

Великдень – найдавніше християнське свято, в цей день святкують Воскресіння Ісуса Христа. Це свято не має фіксованої дати, але воно є важливим для кожної християнської сім’ї. Готуватися до Великодня починають за декілька днів: печуть паски, м'ясо, фарбують яйця. Журналісти «РВ» вирішили дізнатись, печуть відомі рівнянки паски самостійно чи замовляють їх, та які мають традиції святкування Великодня.

Світлана Богатирчук-КривкоЗаступниця голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко розповіла, що саме на Великдень важливо відвідувати своїх батьків.

І в мого чоловіка, і в мене батьки ще живі, то Великдень починаємо з того, що йдемо до церкви, відвідуємо маму чоловіка і в цей же день їдемо на Волинь до моєї мами. Зазвичай беремо з собою дітей, онуків і приїжджаємо великою родиною. От в родині чоловіка десятеро дітей, то зазвичай на великодній сніданок збирається близько сорока людей, бо з'їжджаються брати, сестри зі своїми дітьми. З року в рік ми всі чекаємо цього дня, аби зібратися разом. Така традиція у нас існує вже більше десяти років. Паску зазвичай пекла мама, а тепер цим займається невістка Іванна. Вона завжди пече гарні паски, тому і я маю що покласти собі у кошик, – розповіла Світлана Богатирчук-Кривко.

Надія Гладкевич

Генеральна директорка групи компаній «Реноме» Надія Гладкевич розповідає, що паски не пече сама, а замовляє у подруги, яка їх добре та смачно готує:

Я сама не печу, а замовляю у тих, хто вміє пекти ті паски, які мені подобаються. Їх пече моя хороша подруга Алла Матчук, вона має хороший рецепт. Раніше я пробувала пекти паски, але для цього потрібно нікуди не поспішати, бо тісто любить спокій, час, а такої можливості у мене немає. Я знаю, як це робила моя бабуся, бабуся мого чоловіка, знаю, як вони пекли, перепікали, поки паски не будуть так, як потрібно. Традиція пекти паски збереглася у нашій сім’ї, пече моя сестра, свекруха, кума, а ми потім обмінюємося ними. Паски смачні усі, от нині багато рецептів запозичують з інших країн та випікають із добавлянням цукатів. А після Великодня, паска ще смачніша, бо ті, які залишилися, обсмажують в яйці, як раніше робили ще наші діди, прадіди, це смачно.

Тамара ТимощукДепутатка рівненської міської ради Тамара Тимощук розповіла, що цього року святкування Великодня у них буде особливе, бо нещодавно у неї народився внук, а на другий день Великодня будуть святкувати хрестини. Пані Тамара зазначила, що це буде її найщасливіша Пасха. А святкування першого дня Великодня у них буде традиційним.

Раніше ми щороку їздили до батьків, на ніч ішли до церкви, а зранку всі разом снідали. Нині вже батьків немає, тому цього року ми поїдемо до найстаршої сестри в Обарів Рівненського району і так само підемо до церкви і будемо святкувати. Паски ми печемо самостійно. Раніше мені сестри давали готові, але вже на цей рік буду пекти сама, – розповіла депутатка.

Ліана ДиновськаРівненська громадська активістка та правозахисниця Ліана Диновська розповіла, що паски вона пече разом зі свою сестрою у Чистий четвер. Святкують та готуються до Великодня всією родиною:

Паски печу разом із сестрою, вона тривалий час жила у Польщі і в неї свій особливий рецепт, який нікому не розповідає. Але ми обов’язково даруємо ці пасочки нашим друзям. Цей рецепт справді особливий, бо подібних пасок я ще не куштувала. На перший день Великодня ми всі йдемо до церкви, а потім відвідуємо дитяче онкологічне відділення обласної лікарні у Рівному. Завозимо дітям якісь подарунки, солодощі, а потім ідемо до мами, до сестри, які живуть разом, та разом із дітьми відвідую рідних.

Алла ЧернійДепутатка Рівненської обласної ради Алла Черній розповіла, що починає готуватися до Великодня за тиждень. Основним є Чистий четвер, у який вона все прибирає до свята, йде до церкви, у п’ятницю також іде до церкви на виніс Плащаниці, а у суботу пече паски. Пані Черній розповіла, що пече за рецептом своїх батьків. В ніч з суботи на неділю традиційно йде на службу до церкви, а після сніданку та привітання у колі сім’ї відвідує батьків у селі.

Юлія ХажанецьКолишня директорка «Рівнекниги» Юлія Хажанець розповіла, що готується до Великодня традиційно за декілька днів:

Печемо паску, готуємо різні смаколики, пасочки, печиво. У неділю зранку їдемо до мами на сніданок. Потім ідемо гуляти по містом, чекаємо на гостей або збираємо у кошик різні смаколики, домашню ковбасу, м'ясо та самі їдемо до когось. На свята все готую сама. Бо не тільки «дружу» з борошном, дріжджами, а взагалі люблю готувати м'ясо, рулети, паштети.

фото зі сторінки у Facebook Юлії Хажанець

До слова, Юлія Хажанець випікає паски та інші смаколики на замовлення.

Вікторія ЄнікеєваГоловна лікарка Рівненського обласного перинатального центру Вікторія Єнікеєва розповіла:

Готуємося так, як всі християни. Наші пацієнтки, яким доводиться святкувати Великдень у пологовому, також куштують паски у цей день. Ми їх не печемо, а купуємо у постачальників, які привозять хліб до пологового будинку.

Вікторія ШинкаренкоРівненська волонтерка Вікторія Шинкаренко завжди готує паску сама. Цього року теж буде пекти самостійно. Також поділилася, що на Великдень багато їжі не готує, як часто роблять це інші, але традиційно домашня ковбаса та м'ясо прикрашають Великодній стіл волонтерки. 

Аліна ТИС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Коментарі (всі коментарі проходять модерацію)

Залиште вiдповiдь

Читайте також