Відсотки зі спадщини

4417 0

Ми у соцмережах:

Відсотки зі спадщини

З 1 січня наступного року кожен, хто продасть, одержить у спадок або у подарунок нерухоме майно, окрім нині чинних сплати державного мита та внеску в Пенсійний фонд, сплачуватиме податок. Його величина буде різною, від 0% до 26% залежно від того, від кого буде одержана спадщина чи подарунок, або від 1% до 13% залежно від того, що, коли і як часто продаватиметься.

Уже зараз податківці заспокоюють тих, хто не заробляє на частому перепродажу нерухомості, а всього лише збирається продавати свою квартиру: якщо її загальна площа становить до 100 квадратних метрів і набута у власність до 1 січня 2004 року, податок становитиме 1% від суми угоди. Хто продає більше об’єктів, той платитиме вже 5%. При продажу нерухомості, набутої у цьому році та у наступних, 13% податку нараховуватиметься на різницю між доходами та витратами. Що стосується подарунків та спадщини, то тут величина податку залежатиме від родинних зв’язків: один з подружжя у цьому випадку не сплатить нічого, батьки та діти дарувальника чи спадкодавця — 5%, за подарунки та спадщину від інших родичів доведеться сплатити державі 13% їх вартості. Якщо ж «нерухому» спадщину або подарунок залишає в Україні наш громадянин, який постійно мешкає за кордоном, то за них треба буде сплатити ще більше — 26% вартості. За окремою шкалою оподатковуються подарунки та спадщина комерційного призначення, як-то готель, кемпінг, автостоянка, магазин тощо, навіть член подружжя заплатить 13%. Податковими агентами при здійсненні операцій з нерухомістю виступатимуть нотаріуси, які, втім, ще не одержали конкретних інструкцій, адже зазвичай при купівлі-продажу житла сума, вказана в угоді, далека від реальної ціни. Оцінку майна здійснюватиме бюро техінвентаризації. Однак уже зараз агенції нерухомості прогнозують появу з нового року ще одного оцінювального органу — оцінювачів майна, які зараз перебувають у стадії навчання й підготовки. Їхня оцінка буде чимось середнім між ціною, складеною БТІ, та ринковою вартістю кімнати, квартири, будинку тощо. Самі податківці нині кажуть, що їм не вистачає роз’яснювальних матеріалів, але з наближенням нового року сподіваються одержати більш-менш вичерпну інформацію, як діяти з нововведеннями. Через запровадження нового податку, який, природно, платити нікому не хочеться, вони прогнозують зниження активності на ринку нерухомості у першій половині наступного року, — то буде такий собі адаптаційний період. Пізніше кількість операцій з нерухомістю зростатиме. Для зручності у користуванні агенція нерухомості «Челсі» спеціально розробила таблиці, з яких кожен зацікавлений, рухаючись за стрілкою, зможе вирахувати свій податок.

Оподаткування операцій з продажу об’єктів нерухомого майна

Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок дарування йому об’єктів нерухомого майна (з 1 січня 2005 р.)

Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину об’єктів нерухомого майна (з 1 січня 2005 р.)


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також